AdvokatWatch

Konkurrencesag kommer ikke for Højesteret

Procesbevillingsnævnet har afvist, at den såkaldte Elsam-sag om påståede urimeligt høje priser, skal for Højesteret. Dermed lider Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen endnu et nederlag. Tilfreds Ørsted-direktør. (Opdateret.)

Foto: Ritzau Scanpix/Henning Bagger.

(Artikel opdateret kl. 12 med kommentar og yderligere oplysninger.)

Elsam-sagen kommer ikke for Højesteret.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen havde forsøgt at anke en dom fra Vestre Landsret til Højesteret, der handlede om, hvorvidt elselskabet opkrævede urimeligt høje priser. 

Men sagen når ikke længere i retssystemet. Det oplyser energiselskabet Ørsted, der har opslugt Elsam, i en meddelelse.

Sagen handlede om, hvorvidt Elsam opkrævede urimeligt høje priser i 2005-2006 i den vestlige del af Danmark. 

Elsam er i dag en del af Ørsted, der tidligere hed Dong. Det blev skabt ved en fusion af flere elselskaber - herunder Elsam - i 2006.

Afvisningen af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens anke følger efter, at styrelsen for nylig tabte en sag i Konkurrenceankenævnet om, hvorvidt et konsortiesamarbejde udgjorde et ulovligt kartel.

"Vi er meget tilfredse med Procesbevillingsnævnets afgørelse. De har lyttet til vores argumenter og undladt at give tilladelse til at anke Vestre Landsrets dom." 

"Dermed kan vi forhåbentlig sætte et punktum i en meget langstrakt sag, siger Ørsteds finansdirektør, Marianne Wiinholt," i en meddelelse. 

Ifølge Vestre Landsret var der ikke beviser for, at kunderne i Elsam betalte for meget, og at selskabet misbrugte sin position på markedet. Sådan lød det i en dom 24. maj i år. 

Konkurrencerådet, Konkurrenceankenævnet og Sø- og Handelsretten er tidligere nået frem til den modsatte konklusion i 2007, 2008 og 2016.

Nemlig at energiselskabet misbrugte sin dominerende position på markedet for engrossalg af fysisk el i Vestdanmark til at opkræve for høje elpriser hos kunderne.

Sideløbende med sagen har 1106 virksomheder og kommuner kørt en sag mod Ørsted i Sø- og Handelsretten. 

De mener at have 4,4 milliarder kroner til gode plus renter. 

Den sag kører fortsat, og der er ifølge Ørsted aftalt et retsmøde i midten af november. 

Ørsted har afsat 298 millioner kroner plus procesrenter af til dækning af en eventuel erstatning. 

Men selskabet mener, at afgørelsen fra Vestre Landsret bør betyde, at der ikke skal betales erstatninger.

Mere fra AdvokatWatch

Fond tog risikoen med stort ejendomsprojekt – formandens søn står til gevinst

Fond med advokater i spidsen har investeret millioner i stort byudviklingsprojekt ved Roskilde, hvor formandens søn står til at få del i afkastet. Bestyrelsen er inhabil, og fondens overlevelse er i fare, lyder det i ekstern juridisk vurdering, som fonden har fået lavet. Vurderingen bliver "taget meget alvorligt," siger direktør og bestyrelsesmedlem.

Advokatguiden ansætter ny direktør

Den nordiske platform Advokatguiden, der giver mulighed for at sammenligne advokater, har fået ny direktør. Firmaet sigter nu efter international udrulning.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier