Forsvarsadvokat politianmelder journalist for at optage fra retsmøde

Efter at have brugt en diktafon til at optage fra et retsmøde i Aarhus er en journalist ansat på Jyllands-Posten blevet politianmeldt af forsvarsadvokaten i sagen. Det bekræfter ansvarshavende chefredaktør Jacob Nybroe over for Journalisten.
Det er i strid med retsplejeloven at optage fra retsmøder. Forsvarsadvokaten lagde mærke til journalistens diktafon under et stykke papir på vedkommendes bord og tog fat i vedkommende under en pause, hvor journalisten bekræftede, at han optog mødet, og at det var sædvane på avisen. Den sidste del afviser chefredaktøren dog.
"En journalist, som ikke kendte retsplejelovens regler, havde en diktafon tændt i retssalen. Det må man ikke, og det er en alvorlig sag. Det er ikke bare et lovbrud, det er også et brud på vores egne regler. Jyllands-Postens journalistik kommer ikke til veje gennem overtrædelse af landets love," siger Jacob Nybroe til Journalisten.
Ud over brud på retsplejeloven har forsvarsadvokaten også anmeldt journalisten for at bryde straffelovens §263, der handler om optagelser af fortrolige samtaler. Journalisten havde nemlig efterladt diktafonen tændt i lokalet, mens der var pause, hvor de to advokater troede, de kunne tale i enrum. Jacob Nybroe oplyser til fagbladet, at journalisten har fået en advarsel og fortsat er ansat. Politiet efterforsker nu sagen.
Denne artikel er bragt af vores søstermedie MediaWatch.