AdvokatWatch

Ordførere rystede over anklager i hashsag: "Hele sagsbehandlingen fra Anklagemyndigheden er behæftet med mange fejl"

Anklager har sendt spørgsmål til politiagenter, inden de skulle vidne i retten, fremgår det af DR-dokumentar. Enhedslisten vil have skilt politi og anklagemyndighed

”Personligt har jeg været forsvarer i 35 år, og jeg har aldrig set noget lignende,” siger Preben Bang Henriksen, retsordfører i venstre, efter ny dokumentar om hash-aktionen kaldet Nordlys-sagen | Foto: PR

Beskæmmende. Dybt problematisk. Meget alvorligt.

Sådan lyder nogle af reaktionerne fra retsordførere, efter at DR onsdag aften vist dokumentaren "De Perfekte Vidner". Det skriver DR.

I dokumentaren afsløres det, at flere anklagere i danmarkshistoriens største hashsag har haft en meget tæt og problematisk kontakt til flere centrale politiagenter, der har vidnet i retten og været med til at få over 80 personer idømt lange fængselsstraffe for omfattende hashsalg.

”Hele sagsbehandlingen fra Anklagemyndigheden er behæftet med mange fejl. Det er ikke bare almindelige fejl. Det er graverende fejl, og det ser også ud til at være klart bevidste fejl, så det er under al kritik," lyder det fra Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, til DR.

I Enhedslisten har vi længe ønsket os, at Anklagemyndigheden blev adskilt noget mere fra politiet, netop for at vi kunne få en reelt uafhængig Anklagemyndighed

Rune Lund, retsordfører, Enhedslisten

”Personligt har jeg været forsvarer i 35 år, og jeg har aldrig set noget lignende,” siger Preben Bang Henriksen.

Sigtet for stillingsmisbrug

Efter en aktion mod hashsalget på Christiania i 2014 blev 83 personer idømt lange fængselsstraffe, bl.a. efter vidneforklaringer fra politiagenter, der har arbejdet undercover på Christiania og købt hash og filmet det. Under ankesagen kom det frem, at anklageren har haft kontakt til politiagenterne, inden og mens de har vidnet i retten.

I DR-dokumentaren fremgår det, at anklageren Trine Sorgenfri har sendt spørgsmål til politiagenterne, inden de skulle vidne i retten, hvor hun antyder, hvad de kunne svare i retten. Denne anklager sidder i dag sigtet for stillingsmisbrug og forsøg på at få politiagenterne til at vidne falsk i retten. En anden anklager er også sigtet i relation til hash-sagerne. Hun er sigtet for stillingsmisbrug og pligtforsømmelse.

Enhedslistens retsordfører, Rune Lund, kalder sagen meget alvorlig.

"I Enhedslisten har vi længe ønsket os, at Anklagemyndigheden blev adskilt noget mere fra politiet, netop for at vi kunne få en reelt uafhængig Anklagemyndighed. Noget som vi ikke synes, vi har i dag," siger han.

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier