Minister vil invitere andre spillere ind på revisorers nye ESG-marked

Andre rådgivere bør også kunne lave bæredygtighedserklæringer, mener erhvervsminister, der frygter en flaskehals på grund af omsiggribende krav. Revisorerne afviser bekymringen.
"Vi arbejder derfor på at etablere en ordning, som gør det muligt for andre uafhængige udbydere at gribe opgaven her," sagde erhvervsminister Morten Bødskov (S) under en nylig debat i Folketinget. | Foto: Jens Dresling
"Vi arbejder derfor på at etablere en ordning, som gør det muligt for andre uafhængige udbydere at gribe opgaven her," sagde erhvervsminister Morten Bødskov (S) under en nylig debat i Folketinget. | Foto: Jens Dresling

Det skal ikke nødvendigvis være en revisor, der skal blåstemple virksomhedernes lovpligtige ESG-regnskaber (environmental, social, governance), mener erhvervsminister Morten Bødskov (S), der på den måde vil forhindre en flaskehals i takt med, at flere virksomheder skal rapportere om bæredygtighed.

Det skriver Insidebusiness

”Vi arbejder derfor på at etablere en ordning, som gør det muligt for andre uafhængige udbydere at gribe opgaven her, så det altså ikke kun er revisorerne, som skal udføre den, og så de ikke bliver en flaskehals for virksomhederne, som jo rent faktisk allerede er i gang med det her arbejde,” sagde Morten Bødskov ifølge mediet under en nylig debat i Folketinget i forbindelse med førstebehandlingen af lovforslaget.

Det fremgår ikke, hvilke andre rådgivere regeringen konkret vil invitere indenfor, men hos revisorerne, der regner med at spinde guld på ryggen af den grønne vækstmotor, afviser Camilla Hesselby, vicedirektør i brancheforeningen FSR - danske revisorer, at de bliver flaskehals, og der skal, siger hun til Insidebusiness, ”gælde samme krav til for eksempel uddannelse og tilsyn til nye udbydere, som der gælder for revisorerne”.

Tvivl om rolle

De nye, omfattende krav til virksomheders bæredygtighedsrapportering udspringer af det såkaldte CSRD-direktiv fra EU, som er ved at blive udmøntet i dansk lov.

Såvel revisionsfirmaer som advokathuse har, som AdvokatWatch løbende har beskrevet, væbnet sig til kamp om rådgivningsopgaverne på den nye markedsplads.

Der har dog været tvivl om revisorernes rolle, fordi det ifølge erhvervsorganisationen Dansk Industri er uklart, hvor hegnspælene står, når de både rådgiver og reviderer på det voksende forretningsområde.

Det skaber en usikkerhed i markedet, da konsekvensen af at træde ved siden af kan føre til krav om revisorskift, sagde Kristian Koktvedgaard, fagleder for moms og regnskab hos DI, til Børsen i december.

Nyt ESG-værktøj

De største børsnoterede selskaber blev omfattet af de nye regler ved årsskiftet, og kravene, der betyder, at virksomheder i højere grad skal lægge forskellige data om for eksempel miljø- og klimaaftryk, ledelse og diversitet frem, vil over de kommende år brede sig til endnu flere virksomheder, herunder i advokat- og revisionsbranchen.

Rådgivere vil også blive mødt af ”stadig større krav om ESG-data,” lyder det fra ATP Ejendomme, der sammen med en lang række markante aktører i ejendomsbranchen står bag et ESG-værktøj, som nu bredes ud til blandt andre advokater

”ESG-indsatsen er forretningskritisk for advokatfirmaernes indehavere, samarbejdspartnere og kunder,” sagde Rasmus Thingholm, formand for Djøf Advokat, der er med til at udvikle det nye værktøj, onsdag til AdvokatWatch.

Over 2000 virksomheder i Danmark anslås at blive omfattet af reglerne, når CSRD-direktivet er fuldt indfaset.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter