Ny konvention skal sikre retfærdighed ved krigsforbrydelser

Danmark har skrevet under på konvention, som skal bruges til retsforfølgelse ved forbrydelser i Ukraine.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mener, at ny konvention kan blive et vigtigt værktøj, når det gælder om at stille forbrydere til ansvar for krigsforbrydelser. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) mener, at ny konvention kan blive et vigtigt værktøj, når det gælder om at stille forbrydere til ansvar for krigsforbrydelser. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Danmark har torsdag skrevet under på en ny konvention omhandlende internationalt samarbejde, når det gælder retsforfølgelse af folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser.

Det oplyser Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Ifølge justitsminister Peter Hummelgaard (S) sender konventionen et signal om, at tortur, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden er uacceptable, og at sådanne forbrydelser vil blive retsforfulgt.

Arbejdet med konventionen har været i gang siden 2011. Men den er ekstra relevant i lyset af krigen i Ukraine, udtaler ministeren.

”Der er anklager om modbydelige og umenneskelige forbrydelser i Ukraine som følge af den russiske invasion.”

”Med denne konvention tager Danmark endnu et skridt i kampen for at bekæmpe straffrihed,” siger ministeren i pressemeddelelsen.

Konventionen skal blandt andet ensarte processer vedrørende retshjælp, overførsel og udlevering af anklagede.

Hvad det mere konkret betyder i praksis, skriver ministeriet ikke. Men ifølge ministeriet kan konventionen være et værktøj til at retsforfølge for krigsforbrydelser i Ukraine.

Konventionen har fået navnet Ljubljana-Haag-konventionen, da forhandlingerne om konventionen fandt sted i Ljubljana, Sloveniens hovedstad, i maj 2023. 68 stater deltog i forhandlingerne.

Det er Holland, der har taget initiativ til den.

Konventionsteksten er skrevet uden for FN-regi, oplyser Justitsministeriet. Det skyldes, at ekspertgruppen omkring konventionen skulle have større autonomi og fleksibilitet, skriver ministeriet.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter