Minister vil løse problem med forældelsesfrist i FE-sag

Regeringen vil blandt andet tale med de tre landsdommere, der er udvalgt til kommissionen, om, hvad de ser for sig, siger justitsminister Peter Hummelgaard (S).
"Jeg synes, det kræver meget grundige og principielle overvejelser, hvis nogle skulle have den tanke, at man vil gøre ministeransvarsloven gældende i mange, mange år – også efter man er trådt fra som minister," lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S). | Foto: Jens Dresling
"Jeg synes, det kræver meget grundige og principielle overvejelser, hvis nogle skulle have den tanke, at man vil gøre ministeransvarsloven gældende i mange, mange år – også efter man er trådt fra som minister," lyder det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S). | Foto: Jens Dresling
Af Ritzau

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) siger nu, at der skal findes en løsning på, at FE-kommissionens deadline er fastsat til 2026, hvor forældelsesfristen for ministeransvar er udløbet.

”Det kommer vi til at finde en løsning på i løbet af høringsfasen,” siger Hummelgaard.

Han nævner, at det har været et stort ønske fra blandt andet oppositionen at komme helt til bunds i sagen.

”Det er en utilsigtet konsekvens, at man overskrider tidsfristen for, at nogle hypotetisk vil kunne ifalde ministeransvar. Det er klart, at det kommer vi til at løse,” siger han til Ritzau.

Han understreger dog, at der ifølge ham ikke er noget i sagen, der tilsiger, at det skulle være tilfældet. Han har ikke lagt sig fast på, hvordan problemet konkret skal løses.

FE -sagen startede i 2020. Sigtelser og tiltaler af tidligere FE-chef Lars Findsen og tidligere minister Claus Hjort Frederiksen (V) er sket senere.

Siden blev det meldt ud, at straffesagerne mod de to ikke bliver gennemført.

Ministeransvarsloven har en forældelsesfrist på fem år. Dermed kan forældelsesfristen meget vel være udløbet i april 2026, hvor kommissionen skal være færdig med arbejdet.

Det vil altså sige, at skulle kommissionen finde frem til, at nogle ministre har taget såkaldt usaglige hensyn i forløbet, vil man formentlig ikke kunne stille dem til ansvar, som reglerne og tidsfristen er nu.

Vil tale med dommere

En mulighed for at løse problemet er en kortere tidsfrist for FE-kommissionen. En anden mulighed er at se på reglerne for forældelsesfristen.

Regeringen vil blandt andet tale med de tre landsdommere, der er udvalgt til kommissionen, om, hvad de ser for sig, siger justitsministeren.

Problemet er først blevet opdaget, efter at lovforslaget er lavet, siger Hummelgaard.

Den tidligere justitsminister Nick Hækkerup (S) sagde i 2022, at der på et generelt plan skulle ses på forældelsesfristen for ministeransvar. Det skrev Altinget dengang.

Hummelgaard mener dog, at man bør tænke sig om, før reglerne eventuelt ændres permanent.

”Jeg synes, det kræver meget grundige og principielle overvejelser, hvis nogle skulle have den tanke, at man vil gøre ministeransvarsloven gældende i mange, mange år – også efter man er trådt fra som minister.”

”Det kan jeg se mange utilsigtede konsekvenser ved,” siger han.

Skal gælde alle kommissioner

En samlet opposition meldte fredag ud, at den vil fremsætte et beslutningsforslag med et bud på, hvordan det kan undgås, at forældelsesfristen for ministeransvar i FE-sagen overskrides.

Oppositionen ønsker en bestemmelse i lovgivningen, så forældelsesfristen helt generelt ikke kan overskrides, når en kommissionsundersøgelse pågår.

Regeringen og SF blev før jul enige om en undersøgelse af FE-sagen. SF er også med i oppositionens beslutningsforslag.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter