Regeringen vil bekæmpe bandekriminalitet med 39 tiltag

Udvidelse af politiets muligheder for brug af civile agenter og aflytning er blandt tiltag i ny bandepakke, der også rummer skærpede straffe. 
Regeringen præsenterede en ny bandepakke på et pressemøde i dag, tirsdag. Fra venstre kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), vicestatsminister og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V), statsminister Mette Frederiksen (S) samt justitsminister Peter Hummelgaard (S). | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Regeringen præsenterede en ny bandepakke på et pressemøde i dag, tirsdag. Fra venstre kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), vicestatsminister og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V), statsminister Mette Frederiksen (S) samt justitsminister Peter Hummelgaard (S). | Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
af ritzau

Med 39 tiltag er regeringen klar til at styrke bekæmpelsen af bandekriminalitet i Danmark.

Regeringen vil blandt andet skærpe straffe for knivoverfald og økonomisk kriminalitet samt udvide politiets muligheder for brug af civile agenter og telefonaflytning.

Det fremgår af den nye bandepakke, som blev præsenteret i dag, tirsdag, på et pressemøde på Københavns Politigård.

Gennem mere end ti år har skiftende regeringer forsøgt at bekæmpe den organiserede kriminalitet med tre bandepakker og over 80 initiativer.

”Uanset hvor man bor i Danmark, og uanset hvor man er, skal man kunne føle sig tryg og sikker,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

”Derfor er der behov for yderligere tiltag. Vi er meget glade – på tværs – for de tre bandepakker, der er vedtaget, men vi har behov for en bandepakke nummer fire.”

En fjerde bandepakke var også på vej før valget i november sidste år. Den daværende socialdemokratiske regering lancerede et bandeudspil i august 2022, der ikke nåede at blive vedtaget i Folketinget.

Det nye udspil til en fjerde bandepakke indeholder en lang række tiltag, der også var en del af det socialdemokratiske udspil fra august sidste år. 

Mens regeringen lancerer sit bud på en ny bandepakke, ulmer en bandekonflikt i København.

Den udsætter ”tilfældige mennesker for fare”, lød det fra justitsminister Peter Hummelgaard (S).

Konflikten udspiller sig mellem rockergruppen Hells Angels og den forbudte bande Loyal to Familia. Mandag greb politiet ind, da tre tilholdssteder blev lukket frem til 25. september.

Samtidig blev to visitationszoner forlænget. De blev oprettet, da en 30-årig mand 26. august blev skudt og dræbt på Christiania. Manden var prøvemedlem i Hells Angels.

Ifølge tal fra Justitsministeriet var der ved udgangen af juni 2023 registreret 1322 personer som tilknyttet en rocker- eller bandegruppering.

100 mio. kr. i 2024

På finanslovsforslaget for 2024 har regeringen afsat en reserve til bandepakken. Den lyder på 100 mio. kr. i 2024 og 150 mio. kr. årligt fra 2025 til 2027.

Senere vil regeringen også gennemføre en ”egentlig strafreform”, fremgår det af udspillet til bandepakken. Det varsler statsministeren, at der vil blive afsat ”milliarder” til.

På pressemødet adresserede statsministeren også den kritik, der er kommet fra forskere om, at hårdere straffe ikke er vejen frem.

Bandepakken indeholder mange strafskærpelser for forskellige forseelser.

Mette Frederiksen afviser forskernes kritik:

”Selvfølgelig har det en betydning, når en vis andel af de mest hårdkogte kriminelle sidder i fængsel i stedet for at sidde på gader og stræder. Det er sådan set bare at bruge sin sunde fornuft. Den tillader vi os at bruge.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter