Regeringen vil inddrage studerendes sommer på nye kandidatuddannelser

Et udvalg skal finde uddannelser, der kan forkortes, og står det til Danske Advokater og Djøf Advokat, slipper jura uskadt fra regeringens reform.
Nyt uddannelsesudspil blev præsenteret af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).
Nyt uddannelsesudspil blev præsenteret af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).
AF RITZAU

I regeringens udspil til en reform af uddannelser på universiteter foreslås der som varslet, at der oprettes nye, korte kandidatuddannelser.

De skal vare et og en kvart studieår, fremgår det af udspillet, der præsenteres torsdag på et pressemøde.

Det foreslås tilrettelægges sådan, at de studerende har to semestre ”efterfulgt af en større afsluttende opgave, der skrives hen over sommeren”.

Regeringen lægger dermed op til, at det er i sommermånederne, at opgaven skal skrives.

Samlet set er det op mod halvdelen af de nuværende kandidatuddannelser på to studieår, der fremadrettet skal udbydes som nye, korte kandidatuddannelser.

Regeringen sætter dermed fortsat ikke præcis antal på, hvor mange kandidatuddannelser, det drejer sig om.

I stedet skal et nyt kandidatudvalg med relevante aktører være med til at pege på, hvilke konkrete kandidatuddannelser der skal forkortes. Der er dog lagt op til, at det primært kommer til at være på humaniora og samfundsvidenskab.

”Arbejdet tilrettelægges, så de første hold kan dimittere i 2029,” lyder det i udspillet.

På forhånd forslaget mødt kritik fra flere sider, og blandt andre Danske Advokater og Djøf Advokat har over for AdvokatWatch advaret imod at forkorte jurauddannelsen.

Øget strukturel beskæftigelse

Udspillet er SVM-regeringens første store reformudspil siden dannelsen i december sidste år. Det præsenteres af uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M), børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) og økonomiminister Troels Lund Poulsen (V).

Christina Egelund kalder reformen for ”rettidig omhu”.

Målet er at skabe ”flere og mere fleksible veje gennem universitet”, fremgår det videre af udspillet. Med fokus på blandt andet mere videreuddannelse og at flere skal tage erhvervsuddannelser.

I alt giver reformen 950 millioner kroner, som regeringen skyder tilbage til universitetsområdet.

Regeringen vurderer desuden, at øget strukturel beskæftigelse på 6000 fuldtidsbeskæftigede frem til 2030 skaber et provenu på 1,35 milliarder kroner. De penge skal prioriteres til børn, unge og uddannelse.

Ud over de korte kandidatuddannelser lægger regeringen også op til, at der skal være kandidatuddannelser på mellem 2,5 og 3 studieår med ”en høj grad af specialisering”.

Målet er, at op mod 5000 studerende på sigt skal starte på en erhvervskandidatuddannelse, mens 2500 nye engelsksprogede studiepladser også er på tapetet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også