Øget kamp om statens advokatopgaver kan være på vej: "Det er rigtigt interessant"

”Vi står klar med gode tilbud, hvis vi får muligheden,” siger ledende partner for rival til Kammeradvokaten, efter den nye regering har forpligtet sig til at øge konkurrencen om statens advokatopgaver.
Statsminister Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterede onsdag et regeringsgrundlag, der blandt andet lægger op til mere konkurrence om statens advokatopgaver. | Foto: Mads Claus Rasmussen
Statsminister Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) præsenterede onsdag et regeringsgrundlag, der blandt andet lægger op til mere konkurrence om statens advokatopgaver. | Foto: Mads Claus Rasmussen

Står det til den nye SVM-regering, skal konkurrencen om statens advokatopgaver øges, og den udmelding lander som en kærkommen gave under juletræet flere steder i advokatbranchen.

Blandt landets advokatfirmaer har det længe været et stort ønske, at kammeradvokatordningen, der giver advokatfirmaet Poul Schmith en særstatus hos staten, skal ændres, og nu ser det ud til, at det muligvis kan gå i opfyldelse.

”Det er rigtigt interessant, at det er skrevet ind i regeringsgrundlaget, at man vil skabe mere konkurrence om statens opgaver,” siger Christian Gregersen, ledende partner i Horten, til AdvokatWatch.

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne skriver i regeringsgrundlaget, at ”regeringen ønsker øget konkurrence om den juridiske rådgivning af staten.”

Derudover forpligter regeringen sig til at ”se på mulighederne for – og potentialerne ved – hel eller delvis konkurrenceudsættelse af kammeradvokatordningen, der skal frigive et provenu for staten.”

Mere sandsynligt med øget konkurrence

Den hidtidige socialdemokratiske regering ville også spare på regningen til Kammeradvokaten, der på ti år er fordoblet til over 600 mio. kr. 

Men det betyder noget, at ambitionen nu er blevet ophøjet til at stå direkte i regeringsgrundlaget, mener Christian Gregersen.

”Den tidligere regering arbejdede jo med lignende planer, uden at der skete noget. Når det nu er skrevet ind i regeringsgrundlaget, anser jeg sandsynligheden for, at der rent faktisk kommer en ændring, for større.”

Samme tolkning har ledende partner i Gorrissen Federspiel, Martin André Dittmer.

”Det er udmærket, at man nu får taget stilling til, hvordan man ønsker, at den fremtidige ordning skal være. For jeg anser det for mere forpligtende, når det nu har fundet vej til regeringsgrundlaget.”

Venstre, der nu har afgørende indflydelse på, hvordan man skaber mere konkurrence, har tidligere foreslået helt at opsige aftalen med Poul Schmith for i stedet af sende opgaverne i udbud. Men formuleringen i regeringsgrundlaget er så uklar, at det langt fra er sikkert, at det er den model, regeringen ender med at vælge.

Flere modeller i spil

Finansminister Nicolai Wammen (S) har tidligere sagt, at han er åben for mange potentielle modeller, der tæller alt lige fra at fortsætte nogenlunde uændret og blot konkurrenceudsætte mere til at have et panel af for eksempel tre advokatfirmaer, der kan deles om statens opgaver, som man har det i Sverige.

”Der er flere mulige modeller, og jeg har ikke gjort mig konkrete tanker om, hvilken der vil være at foretrække,” siger Martin André Dittmer og tilføjer:

”Det vigtigste er, at man sikrer fair og reel konkurrence, som man har i resten af advokatbranchen.”

Den betragtning er Konkurrencerådet enig i, og rådet anbefalede i en omfattende analyse af advokatmarkedet fra 2021, at konkurrencen om statens advokatopgaver skal øges. 

Det samme mener Danske Advokaters adm. direktør, Paul Mollerup, der kalder det ”helt naturligt, at staten vælger at konkurrenceudsætte sit indkøb af advokatydelser med henblik på at afklare, om den samlet set kan indkøbe det bedre og billigere.”

”Staten er landets største indkøber af advokatydelser og en helt særlig indkøber af advokatydelser på samfundets vegne. Det stiller krav til staten om at være skarp og kompetent, når den indkøber advokatydelser,” lyder det fra branchedirektøren. 

Vil holde regering op på løfte

Staten køber i runde tal advokatydelser for en milliard kroner om året, og ministerier og styrelser har under den nuværende kammeradvokataftale mulighed for at sende opgaver i udbud. Det sker dog kun i meget begrænset omfang, og derfor er Dansk Erhverv også blandt kritikerne af ordningen.

Erhvervsorganisationen hilser derfor SVM-regeringens udmelding velkommen. 

”Vi er meget tilfredse med, at den ny regering allerede fra start tager fat på kammeradvokatordningen. Det har længe været nødvendigt, at vi får styrket konkurrencen, når staten køber ind på det juridiske område,” skriver Niels Hovmand, chefkonsulent hos Dansk Erhverv, i en mail til AdvokatWatch.

Dansk Erhverv vil ”følge udviklingen tæt og indgå i en konstruktiv dialog. Vi er forventningsfulde, men vil også holde regeringen op på de planer, den nu har stillet frem i dag.”

Den begrænsede optimisme hos erhvervsorganisationen skyldes formentlig, at flere tidligere regeringer ligeledes – dog uden at nævne det konkret i et regeringsgrundlag – har haft et ønske om at skære ned på forbruget af Kammeradvokaten uden at nå i mål med det.

Derfor er Poul Schmiths ledende partner, Jens Bødtcher-Hansen, også ”fortrøstningsfuld.”

”Der er lavet mange gode og saglige analyser gennem årene. Alle viser, at der er betydelige stordriftsfordele ved at holde ordningen samlet. Både i forhold til økonomi og retssikkerhed,” sagde han til AdvokatWatch torsdag.

Heller ikke blandt Kammeradvokatens konkurrenter tør man endnu tro på, at det politiske arbejde reelt ender med øget konkurrence om statens opgaver. 

”Vi må se, hvad de konkret kommer frem til. Vi står klar med gode tilbud til staten, hvis vi får muligheden,” siger Christian Gregersen fra Horten.

Sjælden plads i regeringsgrundlag er skidt nyt for Kammeradvokaten

Kammeradvokat-chef er ”fortrøstningsfuld” trods ny regerings plan om øget konkurrence

Ny regering lægger op til ændring af kammeradvokatordningen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter