Forslag om overvågning af mistænkte uden retskendelse møder kritik

Regeringen lægger i nyt lovforslag blandt andet op til at fjerne krav om beskikkelse af en advokat til den overvågede, og det får kritik fra Advokatrådet.
Forslaget skal behandles i Folketinget første gang fredag 6. maj 2022. | Foto: Jens Dresling
Forslaget skal behandles i Folketinget første gang fredag 6. maj 2022. | Foto: Jens Dresling

For at spare ressourcer for både politiet, anklagemyndigheden og domstolene vil regeringen med et nyt lovforslag afskaffe kravet om en retskendelse fra domstolene til at lade politiet overvåge mistænktes færden med eksempelvis gps, skriver Berlingske.

En del af forslaget er ifølge avisen at fjerne kravet om, at der skal beskikkes en advokat til den overvågede, der skal varetage den mistænktes interesser, og det møder kritik fra blandt andre Advokatrådet, som kalder forslaget ”retssikkerhedsmæssigt betænkeligt” og en ”åbenlys forringelse af borgernes retssikkerhed”.

”Både at man ønsker at kunne gøre det uden en retskendelse og uden en advokat. Det forekommer en anelse påfaldende, at hensynet er ressourcer. Der er mange ting, som ville være nemmere, hvis det ikke kostede noget eller tog tid, men det er ikke den mest almindelige grund til at forringe retssikkerheden,” siger Karoline Normann, formand for Advokatrådets strafferetsudvalg, til Berlingske.

Justitsminister Nick Hækkerup (S), der netop har meldt sin afgang, afviser kritikken over for avisen, der skriver, at forslaget skal behandles i Folketinget første gang fredag 6. maj.

Mattias Tesfaye afløser Hækkerup som justitsminister

Dommere kritiserer politiets adgang til bankoplysninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også