Advokat og to andre centrale skikkelser i instrukssag slipper for eventuel straf

Tre af de mest centrale skikkelser i sagen fra 2016 om ulovlig adskillelse af asylpar slipper for at blive ansvarsvurderet.
Det skyldes, at de ikke længere er ansat i den statslige forvaltning.
Det fremgår af en beretning fra Instrukskommissionen, der blev nedsat for at gennemgå sagen. Den har ført til, at daværende udlændingeminister Inger Støjberg skal for den blot sjette rigsretssag nogensinde.
Det drejer sig om daværende departementschef Uffe Toudal Pedersen fra Udlændingeministeriet, tidligere direktør Henrik Grunnet fra Udlændingestyrelsen og den daværende særlige rådgiver Mark Thorsen.
Instrukskommissionen har udtalt meget skarp kritik af fem andre embedsmænd. Den konkluderer, at de kan drages til ansvar for deres rolle i sagen om de klart ulovlige adskillelser.
Departementschef Uffe Toudal Pedersen er en af sagens absolutte hovedpersoner og var den øverste embedsmand i ministeriet.
Men hans ansvar i sagen vil ikke blive belyst, fordi han er gået på pension.
Henrik Grunnet er som styrelsesdirektør en anden central skikkelse. Han var med på et centralt møde 10. februar 2016, hvor Støjberg blev advaret om, at det ville være ulovligt at adskille alle asylpar uden undtagelse.
Alligevel lod han sin styrelse påbegynde adskillelserne, men bad dog om yderligere instrukser, hvilket aldrig kom.
Han fik, nogle uger før sagen for alvor gik i gang, at vide, at han blev forflyttet uden at få en begrundelse. Tidligere i år skiftede han til det private advokatfirma Civitas Advokater efter mange år i staten og får således ikke sit ansvar belyst.
Mark Thorsen var Støjbergs særlige rådgiver, men er i dag ansat i Frederiksberg Kommune og slipper ligeledes for at få sit ansvar vurderet.
Kommission: Fem embedsmænd skal drages til ansvar i instrukssag