AdvokatWatch

Støjberg med nyt lovforslag: Vil have sendt live-tv fra Rigsretten

Dommerformand advarer mod Inger Støjbergs nye lovforslag. Hun vil gøre det muligt for medier at sende lyd og tv direktre fra den kommende historiske rigsretssag.

"En rigsretssag er en historisk begivenhed. I dette tilfælde handler den om det arbejde, jeg har udført på vegne af den danske befolkning. Derfor er det på sin plads, at det bliver transmitteret på tv, så alle danskere har lige muligheder for at følge med," siger den tidligere udlændinge- og integrationsminister til Berlingske. | Foto: Marius Renner

Når Inger Støjberg til efteråret skal for Rigsretten, vil hun give danskerne mulighed for at følge med på live-tv, skriver Berlingske.

I dag kan offentligheden møde op i Rigsrettens lokaler og følge sagen, mens medierne kan rapportere skriftligt fra forhandlingerne. Men Inger Støjberg planlægger at fremsætte sine to første lovforslag som løsgænger i Folketinget, som altså vil gøre det muligt for medierne at sende tv-dækning fra Rigsretten som den, der bliver sendt direkte under møder i salen og samråd på Christiansborg, peger hun på.

"En rigsretssag er en historisk begivenhed. I dette tilfælde handler den om det arbejde, jeg har udført på vegne af den danske befolkning. Derfor er det på sin plads, at det bliver transmitteret på tv, så alle danskere har lige muligheder for at følge med," siger den tidligere udlændinge- og integrationsminister til mediet.

I et andet forslag vil Inger Støjberg ændre reglerne, således at dommerne i rigsretten fremover skal angive, hvilke dommere, der har stemt for hvilket resultat – ud over stemmetallene.

Mikael Sjöberg, formand for Den Danske Dommerforening, advarer dog mod forslagene og peger på, at man bør tage hensyn til de mange vidner – herunder flere fra embedsværket – som er indkaldt og har pligt til at møde op.

Partier ser positivt på forslag

Et bredt flertal i Folketinget stemte i februar for at rejse tiltale ved Rigsretten mod Inger Støjberg for brud på ministeransvarlighedsloven i sagen om adskillelse af asylpar i hendes tid som udlændinge- og integrationsminister for Venstre.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg er berammet til at begynde 2. september og vil bestå af 38 retsmøder frem til slutningen af november.

Berlingske skriver, at Støjberg vil fremsætte de to lovforslag i Folketinget indenfor den kommende uge.

Mens forslagene får opbakning fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, der også var de partier, der ikke stemte for en rigsretssag i februar, så er De Radikale modstandere af forslaget om tv-transmission og betænkelige ved forslaget om en ikkeanonymiseret afstemning.

Fra Socialdemokratiet siger retsordfører Jeppe Bruus, at partiet først vil læse lovforslagene igennem, inden man tager endelig stilling til dem.

Men retsordføreren er dog umiddelbart lidt forbeholden og tilbageholdende over for de to forslag, siger han til Berlingske.

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier