AdvokatWatch

Venstre stemmer for rigsret mod Støjberg – ni stemmer dog nej

Der er i forvejen flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg, hvis eget parti også stemmer for.

Formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen. | Foto: Jens Dresling

Venstre stemmer for en rigsretssag mod dets eget medlem Inger Støjberg (V) for ulovlig adskillelse af asylpar i 2016.

Det siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V) torsdag efter et gruppemøde.

"Jeg kan ikke leve med anklager om, at Venstre ikke kærer sig om lov og ret. Når sådanne anklager rejses, så skal de afklares, og der er ikke andre veje end en rigsretssag," siger Jakob Ellemann-Jensen.

Der er allerede flertal, da Socialdemokratiet og De Konservative torsdag har meddelt, at de også stemmer for, hvilket en række andre partier også har gjort.

Der tegner sig dermed et stort flertal i Folketinget for den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien.

Venstre fritstiller sine medlemmer, hvor ni ud af 41 stemmer nej. Det er blandt andre Støjberg selv, Thomas Danielsen og Preben Bang Henriksen.

Efter loven om ministres ansvar kan sagen give en straf på bøde, hæfte eller fængsel i op til to år.

Det er endnu uafklaret, om Støjberg kan fortsætte som retsordfører, og om hun vil fortsætte i Venstre.

"Den største mistillidserklæring, man kan give til en kollega i Folketinget, er at rejse en rigsretssag mod en kollega," siger Støjberg efter gruppemødet.

Hun erkender, at "der er sket fejl" i sagen, men fastholder at hun igen ville adskille parrene.

Sagen bunder i, at asylpar, hvor den ene var mindreårig, blev ulovligt adskilt i 2016, da Støjberg var udlændingeminister.

23 par blev adskilt, hvoraf størstedelen var alderssvarende, mens den største aldersforskel var 16 år, hvor manden var 32 år. For nogle varede adskillelsen i nogle dage, og for andre var det måneder.

En rigsret er Folketingets mulighed for at afgøre skyldsspørgsmål mod ministre eller tidligere ministre.

Det foregår som en almindelig straffesag, hvor anklager og forsvarer har ret til at indkalde vidner og forhøre dem, og til sidst afgør dommeren sagen.

I byretten fik et syrisk par erstatning på 20.000 kroner. Ombudsmanden har kaldt sagen ulovlig, og Instrukskommissionen har kaldt sagen "klart ulovlig".

Kommissionen har allerede afhørt vidner, hvoraf noget vil kunne genbruges af Rigsretten, mens andre vil blive indkaldt på ny.

Sagen har også afdækket klare svigt i embedsværket, men endnu mangler kommissionen at fremlægge en beretning om deres ansvar. Det ventes at ske senest til sommer.

Alle partier i rød blok er for en rigsretssag mod Støjberg. Også Venstre, Liberal Alliance og De Konservative fra blå blok stemmer for en rigsretssag.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er imod.

Flertal på plads: S stemmer for en rigsretssag mod Støjberg

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Kammeradvokatens topchef Jens Bødtcher-Hansen håber på ro omkring den ombruste kammeradvokatordning, sagde han i ugens løb. Derudover bød ugen på historier om blandt andet udfordringer med at få møderet for landsret.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier