Ny aftale genåbner for coronahjælp til faste udgifter

Et flertal i Folketinget er blevet enige om at genåbne for kompensation for faste udgifter ved nedgang i omsætningen på 30 pct. Der er også indgået aftale om at genindføre en justeret udgave af ordningen med lønkompensation.
"Der er ingen tvivl om, at der er brug for hjælpen derude," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse. | Foto: Erhvervsministeriet / PR
"Der er ingen tvivl om, at der er brug for hjælpen derude," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse. | Foto: Erhvervsministeriet / PR
Af Ritzau

Det bliver atter muligt for virksomheder at søge om hjælp til at få dækket faste udgifter, hvis omsætningen er dykket med mindst 30 procent.

Det har et flertal i Folketinget torsdag aften aftalt, oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen, der er en genåbning af en kompensationsordning fra foråret, er indgået af regeringen, Venstre, De Konservative, De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Dermed kan flere virksomheder, kulturinstitutioner og idrætsliv søge om hjælp, og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er sikker på, at der er brug for hjælpepakken.

"Der er ingen tvivl om, at der er brug for hjælpen derude," siger han i meddelelsen.

Virksomheder i hele landet kan søge hjælpepakken, der således ikke er forbeholdt de 69 kommuner, som i øjeblikket er underlagt ekstra restriktioner for at inddæmme coronavirusset.

Men der er dog en forskel på, hvornår de kan søge støtte fra. De 38 kommuner, der blev ramt af ekstra restriktioner den 9. december, kan søge fra den dato.

Resten af landet kan søge fra den 11. december.

Med aftalen torsdag aften bliver der også åbnet for kompensation til selvstændige. Også for denne ordning er kravet, at der har været en nedgang i omsætningen på mindst 30 procent.

Ordningerne gælder som udgangspunkt i tre en halv uge – indtil 3. januar 2021.

Dermed følger de en række skærpede restriktioner, som er indført denne uge, og som blandt andet betyder, at restauranter, barer, biografer, museer og foreningsliv er lukket ned i 69 af de 98 kommuner.

Begge kompensationsordninger kan forlænges, hvis de skærpede restriktioner forlænges, fremgår det af pressemeddelelsen.

Desuden vil aftalepartierne mødes for at snakke om tillæg til aftalen. Det fremgår ikke, hvad det kunne være for tillæg.

I Dansk Erhverv er man glade for, at der er kommet en bred politisk aftale.

"Et lettelsens suk kommer fra rigtig mange virksomheder, som har været bekymret for, om de vil få del i hjælpepakkerne, så de kan overleve og sikre arbejdspladserne. Så det er en god start," siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Han mener dog, at der stadig venter opgaven med at få godkendt statsstøtten i EU.

"Hvis man ikke får godkendt statsstøtten i EU, og der kommer et alt for lavt loft over, hvor mange penge man må give til virksomhederne, så er der mange, der vil vælte."

Aftalen er landet, efter at regeringen tidligere torsdag indgik en aftale med arbejdsmarkedets parter om at genindføre en justeret udgave af ordningen med lønkompensation.

31 nye kommuner rammes af restriktioner fra fredag

Flere retter må udskyde sager efter nye coronarestriktioner

Nye restriktioner påvirker advokattilsyn 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også