66-årig klar til topjob: "Jeg egner mig ikke til at gå rundt i gammel sweater og sutsko"

Efter 35 år som partner i Gorrissen Federspiel har Niels Heering absolut ingen planer om at drosle ned med et skånejob. Tværtimod har han sagt ja til en af landets tungeste juriststillinger i Danske Bank, der i disse år er fanget i et stormvejr af dårlige sager.
Niels Heering blev af Finansiel Stabilitet udpeget som formand for Amagerbanken og måtte i 2011 fortælle aktionærerne, at deres penge var tabt. | Foto: Peter Hove Olesen
Niels Heering blev af Finansiel Stabilitet udpeget som formand for Amagerbanken og måtte i 2011 fortælle aktionærerne, at deres penge var tabt. | Foto: Peter Hove Olesen

Som mange andre 66-årige gør advokat og partner i Gorrissen Federspiel Niels Heering klar til at pakke skrivebordet sammen.

Men hvor de fleste jævnaldrende sætter kurs mod et roligt otium, gør Niels Heering det modsatte og rykker til Danske Bank, hvor han skal stå i spidsen for den juridiske afdeling og rådgive direktion og bestyrelse som senior general counsel.

"Jeg egner mig ikke til at gå rundt i gammel sweater og sutsko og være pensionist. Det er slet ikke det, jeg vil," siger Niels Heering til AdvokatWatch.

Advokaten havde egentlig planlagt at blive i Gorrissen Federspiel, hvor han har arbejdet i 40 år og i løbet af den periode været både ledende partner og formand for advokatfirmaet.

Niels Heering er ny senior general counsel i Danske Bank. | Foto: PR / Danske Bank
Niels Heering er ny senior general counsel i Danske Bank. | Foto: PR / Danske Bank

I mange advokatfirmaer er der en aldersgrænse for partnere, men ifølge Niels Heering havde han aftalt med resten af kapitalejerne hos Gorrissen Federspiel, at han kunne fortsætte som partner.

"Jeg havde tænkt mig at fortsætte mange år endnu, og det er der heldigvis plads til i vores firma," siger han.

Men da Danske Banks adm. direktør Chris Vogelzang lokkede med et jobtilbud, ændrede Niels Heering karriereplaner.

"Det er hverken et job, jeg har søgt eller planlagt efter, men når man bliver kontaktet af den adm. direktør fra landets største bank, så lytter man selvfølgelig til, hvad han har at sige."

Niels Heering har speciale inden for M&A og har igennem årene beskæftiget sig indgående med den finansielle sektor og ejendomsbranchen, hvor han har siddet i adskillige bestyrelser.

Han blev blandt andet udpeget til bestyrelserne i både Roskilde Bank og Amagerbanken, da der skulle ryddes op efter finanskrisen. I dag er han blandt andet formand for investeringsforeningen Bankinvest, som han dog dropper på grund af sit nye job.

Den omfattende erfaring og følelsen af rent faktisk at kunne gøre en positiv forskel er ifølge Niels Heering en af hovedårsagerne til, at han har sagt ja til jobbet.

"Jeg vil gerne hjælpe Danske Bank, for de største pengeinstitutter i Danmark skal være solide, og der skal herske respekt om dem. Og hvis jeg bare kan give et lille bidrag til det, vil jeg gerne det."

Lander midt i skandalesager

Respekten om Danske Bank er i disse år udfordret af en lang række af skandalesager.

Ud over den altoverskyggende hvidvasksag i bankens filial i Estland har banken blandt andet måttet indrømme, at kunder har investeret med forventet negativt afkast via produktet Flexinvest, ligesom Danske Bank har opkrævet for mange penge fra kunder på grund af en fejl i et gældsinddrivelsessystem.

Skandalerne har udløst en lang række søgsmål, og der er ifølge FinansWatch alene på baggrund af hvidvasksagen mindst 300 forskellige sager mod banken.

Pressemøde på SAS-hotellet på Amager i København om Amagerbankens krak med bankdirektør Steen Hove og formand Niels Heering, der var udpeget af Finansiel Stabilitet. | Foto: Niels Hougaard/ERH
Pressemøde på SAS-hotellet på Amager i København om Amagerbankens krak med bankdirektør Steen Hove og formand Niels Heering, der var udpeget af Finansiel Stabilitet. | Foto: Niels Hougaard/ERH

Der er med andre ord nok at tage fat i for den nye juridiske chef, der får 200 medarbejdere under sig.

Danske Bank har en del udfordringer også inden for det juridiske område de seneste år – hvad tænker du om den opgave, du skal ind til?

"Jeg tænker mere over, om jeg selv har erfaring og kompetencer til at hjælpe dem, og det mener jeg, at jeg har. De enkelte sager er jeg af gode grunde ikke inde i endnu, ud over hvad jeg har kunnet læse i medierne," siger Niels Heering.

Havde du nogen betænkeligheder ved at arbejde i en bank, der er så meget i modvind?

"Jeg havde det lidt modsat, for jeg har det sådan, at hvis nogen synes, jeg har evnerne til at hjælpe i sådan en situation, så er jeg også nødt til at overveje, om det ikke er noget, jeg også bør gøre," siger Niels Heering og tilføjer:

"Og jeg har i hvert fald ingen betænkeligheder i forhold til, at det er nogle svære sager. Det er jeg vant til."

Det sidste er ubestridt rigtigt. Niels Heerings 40-årige erfaring har bragt ham forbi et utal af sager, og når han selv skal fremhæve nogle, peger han blandt andet på de store børsnoteringer. Han var således rådgiver på børsnoteringen af Lundbeck i 1999 og ISS i 2014.

"De store transaktioner har været sjove at være med på, og jeg har også været privilegeret ved at have haft mange spændende bestyrelseshverv," siger Heering.

Ikke vant til at have en chef

Ud over arbejdet som advokat har han haft en central rolle i opbygningen af Gorrissen Federspiel, der i dag er et af landets største advokatfirmaer.

Han var ung partner hos Per Federspiel, da advokatfirmaet fusionerede med N.J. Gorrissen i 1989, og han blev i 2003 Gorrissen Federspiels første managing partner, ligesom han fra 2010 til 2015 var bestyrelsesformand i advokatfirmaet.

"Det har været sjovt at være med til at transformere et advokatfirma fra dengang, hvor vi var 35 jurister ved fusionen, til et moderne firma med 270 jurister. Det har været en daglig glæde at være med på den tur," siger han.

Når Niels Heering 1. maj tiltræder i Danske Bank bliver det første store sporskifte i karrieren, og det skal nok gå, mener han. Eneste lille hage er, at han nu for første gang i 35 år får en chef.

"Noget af det, jeg lige skulle tænke lidt over, var, at jeg ikke har haft en chef i mange år. Og selvom jeg refererer direkte til Chris Vogelzang, er der en chef. Sådan er det jo i et hierarkisk system, og den tanke skulle jeg lige vænne mig til."

Hvorfor er det svært at have en chef?

"Det er det nok heller ikke, men det er bare anderledes. Det er nok mest en akademisk overvejelse i mit eget hoved, og jeg kan sagtens leve med det, for jeg ved, at det bliver meget mere en sparring, hvor jeg kan bidrage med min erfaring."

Niels Heering afløser Jennifer Elizabeth Nielsen, der har titel af general counsel i banken. Niels Heering får tilføjet et "senior" til sin titel, hvilket skal signalere, at han får en mere generel rådgivende rolle.

Privat er Niels Heering gift, har to voksne døtre og bor på en gård ved Tikøb i Nordsjælland.

Niels Heering var næstformand i TDC’s bestyrelsen, da virksomheden blev solgt til fem kapitalfonde i 2006. Her ses han ved siden af topchef Henning Dyremose. | Foto: Bo Svane
Niels Heering var næstformand i TDC’s bestyrelsen, da virksomheden blev solgt til fem kapitalfonde i 2006. Her ses han ved siden af topchef Henning Dyremose. | Foto: Bo Svane

Mangeårig Gorrissen Federspiel-partner skifter til chefpost i Danske Bank

Novo Nordisks nye chefjurist: Grundig herre med sans for talentudvikling og hockey

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også