Dahl-partner fik gyldent tilbud: "Det var som at komme på hold med Messi"

Partner i Dahl Advokatfirma Claus F. Sørensen har igennem de seneste 25 år spillet en hovedrolle i udviklingen af it-området. Karrieren var egentlig på vej i en anden retning, men så fik han et tilbud fra sit juridiske forbillede.
Claus Fedder Sørensen, partner i Dahl Advokatfirma, kan fejre 25-års jubilæum. | Foto: PR
Claus Fedder Sørensen, partner i Dahl Advokatfirma, kan fejre 25-års jubilæum. | Foto: PR

Det er en både lettet og glad Claus F. Sørensen, partner i Dahl Advokatfirma, der i et mødelokale oppe under loftet i det daværende Videnskabsministerium kan trykke hånd med repræsentanter fra Advokatfirmaet Poul Schmith/Kammeradvokaten og ministeriet.

På kalenderen står der 1. april 2004, og efter flere års forhandlinger er den første standardkontrakt til statens indkøb af it-systemer endelig på plads.

"Det var en rigtig god følelse," husker Claus F. Sørensen, da AdvokatWatch taler med den fremtrædende it-advokat i forbindelse med hans 25-års jubilæum i Dahl.

Igennem årene har Claus F. Sørensen oparbejdet et ry som en af landets førende advokater på it-området. Og netop de tilbagevendende forhandlinger om it-standartkontrakterne har været definerende for den 50-årge Dahl-partners karriere, fortæller han.

"Nogle af de klausuler, vi dengang sad og formulerede sammen med Kammeradvokaten og Videnskabsministeriet, bliver i dag brugt i mange forskellige variationer," siger han og tilføjer:

"Der er ikke et advokatkontor i Danmark, der beskæftiger sig med it-ret, der ikke har kontraktparadigmer, der indeholder klausuler, som arbejdsgruppen bag kontrakterne har været med til at forfatte. Det er sjovt at have været med til at skabe en kontraktpraksis, som stadig anvendes i dag."

Svære forhandlinger med mange interessenter

Claus F. Sørensen repræsenterer IT Branchen under forhandlingerne om standardkontrakterne med Kammeradvokaten og Videnskabsministeriet, der i dag hedder Uddannelses- og Forskningsministeriet, på den anden side.

Kontrakterne tager som regel flere år at få på plads og forhandles løbende, så igennem årene har Claus F. Sørensen brugt utrolig mange timer under ministeriets loft i Bredgade i København.

Den første standardkontrakt fra 2004 hed K01. I øjeblikket er den seneste udgave K04 ved at blive endeligt godkendt.

"Det er en svær proces, for den var og er samtidig meget politisk. Man skal ikke kun forhandle for sig selv. Man skal ud at sælge sine løsninger og sine kompromisser til et bagland bagefter med mange interessenter," siger Claus F. Sørensen.

Forhandlingerne om standardkontrakterne har udviklet sig et bredere samarbejde med IT Branchen, hvor Dahl i dag med Claus F. Sørensen i spidsen er fast rådgiver for interesseorganisationen.

"Det er et samarbejde, der fylder meget i hverdagen, og som har været med til at tegne min karriere," lyder det fra advokaten.

Internt i Dahl har Claus F. Sørensen også haft stor betydning de seneste 25 år. Det var ham, der som ung advokat omkring årtusindeskiftet fik tildelt it-området, fordi han som yngste mand på kontoret, "nærmest pr. automatik fik status som den mest it-kyndige," fortæller han.

Siden dengang har han spillet en central rolle i opbygningen det it-retslige område i Dahl. Inden for de seneste år er området for alvor vokset, og IT & IP-afdelingen er gået fra omkring seks jurister for tre år siden til 20 jurister i dag.

Hyret af juraens svar på Messi

Det var ellers lidt af en tilfældighed, at Claus F. Sørensen overhovedet blev advokat. Han læste egentlig cand.merc.jur. på Aalborg Universitet for at blive virksomhedsjurist, og han sendte, så vidt han husker, også en ansøgning afsted til Mærsk. Men så blev han indfanget af den daværende meget fremtrædende advokat Erik Werlauff, der underviste på universitetet.

"Han er vel, hvad man kan kalde mit juridiske forbillede," siger Claus F. Sørensen og tilføjer:

"Han skabte min interesse for jura, og da han så på et tidspunkt trak mig til side og spurgte, om jeg kunne tænke mig at komme ned at arbejde for ham, sagde jeg ja på stedet. Det var jo som at komme på hold med Messi."

Hvad mener du med, at Erik Werlauff er advokatbranchens svar på Messi?

"Messi spiller med passion, og man får et indtryk af, at han elsker spillet. Samme fornemmelse får man, når man hører Erik Werlauff tale om jura. Han kan blive fuldstændig opslugt af jura, og han er uden tvivl den mest inspirerende forelæser, jeg nogensinde har haft."

Erik Werlauff var dengang en meget fremtrædende advokat, som også var hyppigt citeret i medierne. Han fik dog voldsom kritik, da Bonusbanken krakkede i 2008. Han var formand for banken og nåede at sælge sine aktier inden konkursen, mens 6500 almindelige aktionærer tabte deres penge. Siden da har der været relativt stille om Erik Werlauff i offentligheden.

Mere strategisk rådgivning fremover

Der kommer til gengæld ikke til at være stille om Claus F. Sørensen lige foreløbigt. Han har godt nok lovet sin kolleger, "at de ikke kommer til at døje med mig i 25 år mere," siger han.

Men han har tænkt sig at holde fuld damp under karrieren, så længe han kan følge med udviklingen, der går lynende stærkt inden for it-området.

"I vores verden bliver paradigmerne ikke ret gamle, for det, der virkede for tre år siden, virker ikke nødvendigvis længere."

Næste skridt i karrieren er i højere grad at trække på baggrunden som cand.merc.jur. og bevæge sig mere ind i strategisk rådgivning.

Claus F. Sørensen har allerede i dag kunder, som han er så tæt på, at har fået en rolle, som minder om en trusted advisor for ledelsen i forbindelse med for eksempel strategiske beslutninger, fortæller han.

"Det er spændende og for mig en naturlig udvikling. Det bliver ikke ved med at være lige spændende kun at arbejde på en mark up på for eksempel systemanskaffelseskontrakter."

Privat bor Claus F. Sørensen i Herning. Han er gift og har tre børn på 17, 18 og 21 år. Fritiden går blandet andet med at trampe i pedalerne på de jyske landeveje.

"Grunden til, at jer er faldet pladask for cykling, er, at det er en sport, som jeg både bruger fysisk, men som jeg også bruger mentalt. Jeg tænker godt, når jeg sidder på en cykel og får blæst hovedet igennem og tænke tanker i forhold til de sager jeg aktuelt sidder med," siger Dahl-partneren.

Han bruger i snit 10 timer om ugen på cyklen, enten alene eller sammen med andre i forskellige cykelnetværk, som han er aktiv i.

Dahl-advokat får arbejde og familieliv til at spille sammen i Esbjerg

Dahl opruster på Esbjerg-kontor

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også