"Jeg er altid blevet opdraget med den der Pippi-lære: Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg nok godt!"

PORTRÆT: Da Karen-Margrethe Schebye stod med sin juraeksamen, forestillede hun sig, at hun skulle være ambassadør. Det gik anderledes.
Karen-Margrethe Schebye | Foto: Jens Dresling
Karen-Margrethe Schebye | Foto: Jens Dresling
AF LONE ANDERSEN

Der går ikke mange minutter, før den første Pippi-reference kommer fra Karen-Margrethe Schebye:

"Jeg er altid blevet opdraget med den der Pippi-lære: Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg nok godt!"

Det lyder også til, at hendes egen far og Pippis far kunne få en god snak.

Karen-Margrethe Schebyes far sejlede for rederiet Lauritzen helt nede ved Antarktis. Bagefter var han på værftet i Frederikshavn med alle de store skibe. Så han gav datteren en fascination af det fremmede og hele den store verden uden for Danmark.

Karen-Margrethe Schebye lærte af sin mor og sine bedstemødre at være selvstændig og driftig som Pippi. Helt tilbage i 1920’erne var bedstemødrene selvstændige erhvervsdrivende kvinder med egen systue.

Det kan stadig nås

I det lys er det ikke mærkeligt, at Karen-Margrethe Schebye er blevet en af landets førende advokater inden for arbejds- og ansættelsesret, og at hendes eneste fortrydelse er, at hun ikke undervejs prøvede at bo i udlandet eller i hvert fald prøvede at føre store sager i udlandet.

"Jeg kan nå det endnu," slår hun fast.

Hun har ført sager for SAS’ piloter. Hun har ændret fortolkningen af EU-direktiver, og hun har siddet i tunge og meget offentlige sager som Tibet-kommissionen, Farum-kommissionen og skattesagskommissionen. Her handlede det om at sikre, at de offentligt ansattes rettigheder blev beskyttet, ikke mindst hos de embedsmænd, der blev filtret ind i de store skandalesager.

Karen-Margrethe Schebye emmer af iver og utålmodighed, og naturligvis var hun som pige hverken til dukker eller nuttede bamser, men endte med at være en af de få piger på matfyslinjen på gymnasiet i Frederikshavn.

"Jeg er høj, 185 cm på bare fødder. Og så er jeg enormt logisk orienteret og frygtelig utålmodig," fortæller hun.

Efter et kort forsøg med levnedsmiddelvidenskab på bromatologstudiet valgte hun jurastudiet, fordi det så ud til at føre til hvad som helst.

Hun elskede studiet og elskede studietiden i Aarhus, og da hun stod med sin juraeksamen i 1983, forestillede hun sig, at hun skulle være ambassadør. Men det spor kom hun aldrig for alvor ind på, og i stedet gik hun efter at få noget erhvervserfaring, så hun i det mindste kunne komme ned til EU.

Erfaringen kunne kombineres med et job som fuldmægtig i Advokaterne Dalgas Avenue i Aarhus, men så blev hendes skæbne beseglet og drejede væk fra EU.

"Som fuldmægtig fik jeg arbejdsret og ansættelsesret som speciale. Det spændingsfelt med EU-retten, der på det tidspunkt begyndte at fylde mere og mere, det politiske ved arbejdsmarkedsstoffet og det, at direktiver og love pludselig skulle regulere det, der havde været ureguleret, det var så spændende! Og er spændende," siger Karen-Margrethe Schebye.

En af de sager, der rager op, er, at det lykkedes hende som advokat for SAS-piloterne at få en aftale i hus med luftfartsselskabet i foråret.

Fødselsdagen skal hun fejre i USA, hvor hun håber at kunne slæbe familien, hendes mand og deres to store børn, ind i den amerikanske højesteret og til en forelæsning på Harvard i Boston. Det sidste må hun nok gøre alene.

Karen-Margrethe Schebye forestiller sig, at hun aldrig skal pensioneres.

"Hvis jeg ikke skal arbejde som advokat, så skal jeg sidde og påpege alle de ting, vi er nødt til at kigge på, hvis vi i Danmark skal bevare den danske model," siger hun.

Tidligere advokat bliver ny bestyrelsesformand for By & Havn

En overdommer takker af  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også