Lange arbejdsdage rammer advokaters helbred

9 ud af 10 advokater mener ifølge britisk undersøgelse, at lange arbejdsdage skader deres fysiske og psykiske velbefindende.
Næsten 40 pct. af advokaterne i London arbejder mere end 60 timer om ugen, viser en undersøgelse | Foto: Colourbox
Næsten 40 pct. af advokaterne i London arbejder mere end 60 timer om ugen, viser en undersøgelse | Foto: Colourbox

Arbejdsuger på 60-70 timer og hyppige afbrydelser af weekender og ferier har klart negative konsekvenser for advokaters helbred.

Det vurderer 130 advokater i London i en undersøgelse gennemført af branchemediet Legal Week.

Over 90 pct. af de adspurgte mener, lange arbejdsdage påvirker deres mentale og fysiske velbefindende negativt, og 40 pct. angiver at have haft psykiske problemer.

37 pct. angiver regelmæssigt at arbejde mere end 60 timer om ugen, mens 15 pct. arbejder mere end 70 timer. Stort set alle arbejder mindst en weekend om måneden, og næsten halvdelen arbejder to eller tre weekender om måneden. 15 pct. har ændret eller aflyst ferier mere end seks gange i løbet af de seneste fem år.

Kilde: Legal Week

Undersøgelsen viser også, at advokater ikke er tilbøjelige til at diskutere belastningerne fra de mange arbejdstimer med kollegerne. Stort set alle dem, der har haft helbredsproblemer, angiver, at stress fra arbejdet har spillet en rolle, men 75 pct. har ikke sagt noget om det på arbejdet. 40 pct. siger, at det skyldes frygt for negative konsekvenser.

"Vi ved, at det er rigtig svært for advokater at indrømme, at de har problemer. De er kendt for at være perfektionister, og deres arbejde er at ordne andre menneskers problemer. For det meste skal folk bare forsikres om, at de ikke er de eneste, som har det svært, og ved at dele problemerne bliver de lettere at løse," siger Elizabeth Rimmer, direktør i LawCare, der rådgiver advokater om mentale problemer, til Legal Week.

Sygemelding giver problemer i Danmark

Ifølge fagforbundet Djøf ender en langtidssygemelding for danske jurister tit med en fratrædelse, enten fordi vedkommende bliver bedt om at finde et andet sted at arbejde eller bliver fyret.

”Vi har den oplevelse, at advokatbranchen ikke som andre brancher og organisationer har den samme tålmodighed i forhold til at vente på, at medarbejderne kommer tilbage igen,” sagde Benjamin Vindum, chefkonsulent i Djøf, til AdvokatWatch i marts.

De store advokatkontorer genkender dog ikke billedet. Gorrissen Federspiel har haft meget få stresssygemeldinger, hvor ingen har været langvarige, og ingen er blevet opsagt. Horten har haft én sygemelding med stress hos en jurist i løbet af de sidste tre år, og vedkommende kom tilbage igen. Og Bech-Bruun har haft én langtidssygemelding i 2017, der endte med en opsigelse efter eget valg.

Djøf: Sygemeldte medarbejdere ryger ud af advokatkontorerne 

Delacour vil reducere stress blandt jurastuderende med nyt rekrutteringskoncept  

Kæmpe forskel på mandlige og kvindelige chefjuristers løn 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også