FN-domstol bebuder retsmøde om krigsforbrydelser i Ukraine

Ukraine anklager Rusland for folkedrab under invasionen. Anklagen tages nu op af Den Internationale Domstol.
En ukrainsk kvinde på flugt sammen med sit barn i den polske by Przemysl. De er blandt de foreløbigt 660.000 ukrainere, der er flygtet under den russiske invasion. | Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS / X00446
En ukrainsk kvinde på flugt sammen med sit barn i den polske by Przemysl. De er blandt de foreløbigt 660.000 ukrainere, der er flygtet under den russiske invasion. | Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS / X00446
AF RITZAU

Den Internationale Domstol i Haag i Holland vil 7. og 8. marts indlede et retsmøde om krigen i Ukraine, hvor kampene tog til i styrke tirsdag.

Det bekræfter FN-domstolen.

Den henviser til ukrainske beskyldninger om krigsforbrydelser under den russiske invasion i Ukraine.

Den Internationale Domstol, der er det ledende juridiske organ for FN, ”vil holde et offentligt retsmøde i en sag, der vedrører beskyldninger om folkedrab”, hedder det.

Det sker med henvisning til en FN-traktat, der pålægger at forhindre og straffe folkedrab.

Over 660.000 mennesker er allerede flygtet fra Ukraine efter seks dages krig i landet, viser tal fra FN’s organisation for flygtninge (UNHCR). Der bor over 44 millioner mennesker i Ukraine.

Også Den Internationale Straffedomstol (ICC) vil iværksætte en efterforskning af potentielle krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Ukraine.

Det oplyste ICC’s chefanklager, Karim Khan, mandag.

”Der er begrundet mistanke om, at både krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden har fundet sted i Ukraine,” sagde han.

Ifølge Khan vil efterforskningen gå helt tilbage til 2014, hvor Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim.

”Med den seneste optrapning af konflikten in mente er det min intention, at denne efterforskning også kommer til at omfatte nye beskyldninger om forbrydelser, der er begået af aktører i konflikten på Ukraines territorie, som ligger inden for min enheds retsområde,” sagde chefanklageren mandag.

Karim Khan fortalte i sidste uge, at ICC havde modtaget mange henvendelser i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Ukraine vil hive Rusland for Den Internationale Domstol

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også