Polsk justitsministers magt over dommere er i strid med EU-ret

Afgørelse tirsdag er den seneste i en række sager, hvor EU-Domstolen har forholdt sig til polske retsreformer.
Det er imod EU-ret, når den polske justitsminister har beføjelser til at forflytte dommere til højere straffedomstole eller fjerne dem uden begrundelse. | Foto: Matt Dunham/AP/Ritzau Scanpix
Det er imod EU-ret, når den polske justitsminister har beføjelser til at forflytte dommere til højere straffedomstole eller fjerne dem uden begrundelse. | Foto: Matt Dunham/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Polen får tirsdag endnu et rap over fingrene i forbindelse med reformer af landets juridiske system.

For det er imod EU-ret, når den polske justitsminister, Zbigniew Ziobro, har beføjelser til at forflytte dommere til højere straffedomstole eller fjerne dem uden begrundelse.

Det meddeler EU-Domstolen tirsdag. Afgørelsen kommer, efter at en polsk domstol har bedt EU-Domstolen vurdere spørgsmålet.

"Kravet om dommeres uafhængighed fordrer nemlig, at sådanne forflyttelser frembyder de nødvendige garantier for at undgå enhver risiko for, at de anvendes som et middel til politisk kontrol med retsafgørelsers indhold, navnlig på strafferettens område," hedder det i dommen.

Polen skal nu rette ind og følge EU-Domstolens afgørelse. Der er ikke sat deadline for, hvornår det skal være sket.

Men EU-Kommissionen, som er EU-traktaternes vogter, kan gå ind i sagen, hvis den mener, at det går for langsomt.

I så fald kan den lægge sag an mod Polen, hvilket kan føre til sanktioner.

Afgørelsen er den seneste i en række sager, hvor EU-Domstolen har forholdt sig til polske reformer af retssystemet. Uenigheder på spørgsmålene har ført til strider mellem EU's institutioner og Polen.

Centralt i sagen tirsdag er den magt, som justitsministeren, der samtidig er den øverste anklager, har. Den giver ham mulighed for at forflytte dommere til forskellige poster ud fra et ukendt kriterie.

Kritikere mener, at ministerens rolle med at flytte rundt på dommere er en måde, hvorpå han hjælper dem, der er loyale over for regeringen. Og samtidig kan han straffe dem, som kritiserer regeringens reformer.

Den polske regering hævder, at deres reformer af det juridiske system er nødvendige for at komme korruption til livs.

En topadvokat og rådgiver i EU-Domstolen argumenterede i maj for, at justitsministerens beføjelser fremstår "højst problematiske" for domstolenes uafhængighed.

Sagen er den seneste i opgøret mellem Polen og EU.

I oktober afgjorde EU-Domstolen, at Polen skal betale dagbøder, fordi landet ikke har fulgt en afgørelse vedrørende et disciplinærkammer i landets højesteret. Et disciplinærkammer, som er i uoverensstemmelse med EU-ret.

EU-Domstolen idømmer Polen daglige millionbøder i retsstrid

EU er klar til at bruge magt for at få Polen til at rette ind

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også