Justitsministeren underskriver særaftale med Eurojust

Danmark kan fortsat være med i Eurojust som tredjeland, når en ny forordning træder i kraft 12. december.
Danmark kan fortsat drage fordel af samarbejdet mellem anklagemyndighederne i EU's medlemslande. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
Danmark kan fortsat drage fordel af samarbejdet mellem anklagemyndighederne i EU's medlemslande. | Foto: Yves Herman/REUTERS / X00380
Af Ritzau

Mandag formiddag har justitsminister Nick Hækkerup (S) på Danmarks vegne underskrevet en særaftale med Eurojust, der er et samarbejde mellem anklagemyndigheder i EU's medlemslande.

"Kriminaliteten er grænseoverskridende, og dette er et af de samarbejder, der kan gøre, at vi kan komme efter en grænseoverskridende kriminalitet og forfølge forbrydere på tværs af landegrænserne," siger Nick Hækkerup.

Aftalen betyder, at Danmark også fremover kan deltage i det retlige samarbejde – som tredjeland – når en ny forordning træder i kraft 12. december.

Forordningen gør samarbejdet overstatsligt. Dermed kan Danmark på grund af retsforbeholdet ikke længere deltage som fuldgyldigt medlem.

Med underskriften mandag kan Danmark dog fortsat drage fordel af samarbejdet med Eurojust og udveksle informationer.

"Der er både hjælp i forhold til udveksling af informationer. Men der kan også være hjælp konkret til at opsætte efterforskningshold."

"Det handler simpelthen om at blive i stand til at lave efterforskning på tværs af grænserne, hvor vi jo har Europol (politisamarbejdet, red.) som den ene del, og Eurojust som den anden del," siger ministeren.

Særaftalen betyder, at Danmark får et kontor med en fast repræsentant, en vicerepræsentant og en assistent – som et tredjeland – hos Eurojust i Haag.

"Desværre kan vi jo ikke træde helt derind, hvor vi kan være med også i den besluttende procedure, for det bliver en del af det overstatslige. Men på det praktiske arbejde har vi fået en løsning, hvor vi kan betjente os af Eurojust," siger Nick Hækkerup.

Blandt de mest omtalte sager, hvor danske myndigheder har samarbejdet med andre medlemslande via Eurojust, er hvidvasksagen i Danske Banks estiske filial og "Operation Hvepsebo" om menneskehandel.

Også i sagen om snyd for milliarder med udbytteskat har Danmark samarbejdet via Eurojust.

Et flertal af vælgerne stemte nej til at erstatte det danske retsforbehold i EU med en tilvalgsordning ved en folkeafstemning i 2015.

Den afstemning blev holdt, da Eurojust – og politisamarbejdet Europol – var på vej til at blive overstatsligt.

"Jeg er ret sikker på, at danskerne samtidig sagde, at den kriminalitet, der foregår på tværs af landegrænserne, skal vi blive ved med at kunne bekæmpe."

"Derfor er det vigtigt for os at være med i den praktiske del, som er den del, vi nu kan være med i," siger Hækkerup.

Danmark er godt på vej til at forblive i Eurojust

Endnu et land går med i EU's fælles anklagemyndighed 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også