AdvokatWatch

M&A-advokater forventer et travlt år

Både nationalt og internationalt forventer M&A-advokater et godt og travlt år, blandt andet på grund af økonomisk vækst og ophobet kapital i virksomhederne. 

2017 var godt, men 2018 bliver muligvis endnu bedre for de advokatfirmaer, der beskæftiger sig med M&A.

For selvom januarvejret er mørkt, er der lyse udsigter på markedet for virksomhedstransaktioner. I hvert fald er året startet godt med store handler, og med en generel sund økonomi, lav rente samt masser af penge i virksomhederne.

Medicinalselskabet Novo Nordisk har lagt et bud på belgiske Ablynx på cirka 20 milliarder kroner, og i en endnu tungere liga har Sanofis fra samme branche købt Bioverativ for knap 70 milliarder kroner, så der er umiddelbart ingen grund til at være pessimistisk, hvis man lever af juridisk rådgivning i forbindelse med virksomhedstransaktioner.

Hos Bech-Bruun, som er et af de absolut førende advokatfirmaer på M&A, er formand og partner med speciale i M&A, Jacob Hjortshøj da også optimistisk.      

”Året er startet med usædvanlig høj aktivitet, og de makroøkonomiske nøglefaktorer er til stede for en fortsat positiv udvikling. Når hertil lægges den betydelige ophobede kapital, og det fortsat lave renteniveau, er det rimeligt at antage, at også 2018 bliver et rigtig fint transaktionsår,” siger Jacob Hjortshøj.

Globale megahandler

Globalt har der allerede været gang i de helt store såkaldte megahandler, som defineres som et opkøb til en værdi af over fem milliarder dollar, svarende til cirka 30 milliarder kroner. Men også i lidt mindre skala har virksomheder vist appetit på opkøb.

Hos advokatfirmaet Lundgrens har M&A-afdelingen stået for juridisk rådgivning i forbindelse med den netop afsluttede handel af Danmarks største arkitektfirmaer Schmidt Hammer Lassen Architects, som blev solgt til den amerikanske design- og arkitektvirksomhed Perkins+Will, som har mere end 2000 ansatte på 25 kontorer over hele verden.

”Vi har lige nu rigtig travlt i vores M&A-afdeling, og det ser ud til, at den høje aktivitet i 2017 inden for virksomhedshandler fortsætter i 2018. Vi ser pt. ingen tegn på opbremsning i markedet,” siger Thomas Kræmer, som er partner i Lundgrens.  

Christian Lundgren fra Kromann Reumert er en anden af landets førende advokater på M&A-området, og han forventer også et godt år for virksomhedstransaktioner, ligesom Tomas Haagen, mangaging partner hos Gorrissen Federspiel, også er optimistisk for året.

Og det er ikke kun i Danmark, der er høje forventninger til 2018 inden for M&A. Store internationale spillere på markedet i form af Davis Polk & Wardwell, Sullivan & Cromwell, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton samt Hogan Lovells ser ligeledes optimistisk på året, der kun lige er startet.

Ophobet kapital

I en artikel på Legal Week henviser Oliver Smith, partner i Davis Polk, til den ophobede kapital i virksomhederne som en af grundene til, at der sandsynligvis kommer gang i handlerne igen i år. Pengene skal enten bruges eller betales tilbage til investorerne, og de fleste store investorer er - alt andet lige - mere interesserede i, at virksomhederne selv får pengene til at yngle. 

Frank Aquila fra Sullivan & Cromwell, som sidste år blandt andet stod for den juridiske rådgivning for AT&T i opkøbet af Time Warner, peger på lav virksomhedsskat i USA, robuste kreditmarkeder og økonomisk vækst på de store globale markeder som indikatorer på et aktivt år for virksomhedshandler.   

"Vi arbejder allerede på en række store potentielle transaktioner og er klar til at tage mange flere. Det bliver et travlt og spændende år," skriver Frank Aquila, partner i Sullivan & Cromwell, i en mail til Legal Week.

Men fremtiden er som bekendt ikke nem at spå om, og der er stadig makroøkonomiske usikkerheder, der er værd at have in mente. Hvordan ender Brexit? Og måske den mest uforudsigelige faktor: Hvad finder Donald Trump på? Vi får se. 

Lundgrens rådgiver for amerikansk køber af dansk arkitektfirma  

Kromann Reumert nomineret til international pris 

Her er advokatfirmaerne, der styrer de danske børsnoteringer

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

To advokatundersøgelser i Helsingør løb med rampelyset i denne uge, der dog også bød på historier om blandt andet provinsadvokater, der slås med generationsskifte.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier