Advokat indfrier karrieredrøm med sjældent topjob i C25-virksomhed

Der er få juridiske chefstillinger i landets største virksomheder, konstaterer advokat, der trods oddsene har landet et af de sjældne topjob hos Lundbeck. Her vil han kigge advokatbudgettet efter i sømmene, men det er ikke en spareøvelse, siger han.
47-årige Ole Wendler Pedersen tiltrådte som juridisk chef i den børsnoterede medicinalvirksomhed Lundbeck 17. januar 2022. | Foto: PR
47-årige Ole Wendler Pedersen tiltrådte som juridisk chef i den børsnoterede medicinalvirksomhed Lundbeck 17. januar 2022. | Foto: PR

Et opsigtsvækkende aktiesplit, der har fået kritik af flere aktionærer, et knap 200 sider langt prospekt og en ekstraordinær generalforsamling.

Der har været nok at se til i den første tid, siden Ole Wendler Pedersen i januar satte sig i stolen som øverste juridisk høvding i medicinalvirksomheden Lundbeck.

”Det er ikke mig, der har drevet det, men der er ingen tvivl om, at det (aktiesplittet, red.) har været en af de største opgaver på mit bord, siden jeg kom til, så det har taget meget af min tid de første måneder at hjælpe med at få det på plads,” siger Ole Wendler Pedersen til AdvokatWatch.

Ole Wendler Pedersen har endda været uden en direkte chef. Han skal nemlig referere til finansdirektøren, og Lundbecks kassemester, Anders Götzsche, sagde op, netop som den mangeårige Novo-mand var på vej ind i folden.

”Det har selvfølgelig skabt noget usikkerhed i forhold til, hvem der skulle være min nye chef som finansdirektør,” siger den 47-årige advokat.

Lundbeck har nu ansat tyske Joerg Hornstein som ny finansdirektør.

På posten som juridisk chef har Ole Wendler Pedersen erstattet Søren Hoffmann, der efter flere år ved roret stoppede i virksomheden i efteråret ”efter gensidig aftale”, som Lundbeck formulerede det over for AdvokatWatch i januar.

Det var en headhunter, der sidste sommer kontaktede den nu forhenværende Novo-advokat, og i slutningen af november kunne han efter diverse samtaler, personlighedstests, screeninger og interviews sætte sin signatur på kontrakten, der landede ham drømmejobbet.

”Jeg har også nogle personlige ambitioner, og selv om jeg var glad i Novo Nordisk, kunne jeg godt tænke mig at blive den øverste juridiske chef i en virksomhed – og gerne i en C25-virksomhed,” siger Ole Wendler Pedersen.

”De job er der ikke særligt mange af,” konstaterer advokaten, der nåede at tilbringe 15 år i Novo Nordisk.

Stiger i løn

Her har han haft flere forskellige roller. Senest var han øverste juridiske chef i en af medicinalgigantens salgsregioner. Skridtet op kan også mærkes på lønsedlen.

”Der følger en lønstigning med, da det er et job på et højere niveau, og det var selvfølgelig et element i mine overvejelser, men det var ikke nødvendigvis det afgørende for mig,” siger Ole Wendler Pedersen.

Hvor meget tjener man som juridisk chef i Lundbeck?

”Det kan jeg ikke svare på.”

Lønnen skal han dog gøre sig fortjent til ved at holde styr på en juridisk afdeling, der på verdensplan tæller i alt 85 personer, der er inddelt i tre områder; legal, compliance og sustainability – eller bæredygtighed. Uden for Danmark sidder de især i store lande som USA, Kina og Canada, ligesom der også er folk i Krakow i Polen.

På hovedkontoret i Valby, hvor der ifølge Advokatnøglen er 16 advokater, har han tre teams direkte under sig. Det er to juridiske hold, henholdsvis corporate & commercial og life science & business development, samt compliance & sustainability. Der er henholdsvis otte, 15 og 12 personer i de tre teams.

De rådgiver og løser dagligt juridiske opgaver omkring blandt andet markedsføring, R&D-kontrakter (research and development, red.), licensaftaler, M&A-aktiviteter, databeskyttelsesret og selskabsret.

Dertil kommer sager om eksempelvis produktansvar og konkurrenceret, men de fleste tvister og retssager, som Ole Wendler Pedersen kalder ”en almindelig del af at drive forretning som medicinalvirksomhed”, ligger imidlertid i selskabets patent- og varemærkeafdeling under Research & Development, fordi de handler om immaterielle rettigheder.

”Vi har selvfølgelig et tæt samarbejde, men det er dem, der styrer de fleste IP-retssager, vi er involveret i,” siger den juridiske chef.

Vil granske forbrug

Den nye aktiestruktur forventes vedtaget på en ekstraordinær generalforsamling i Lundbeck i dag, onsdag 8. juni.

Forslaget om at splitte aktierne op i stemmesvage og -stærke ejerandele, der blev meldt ud i februar, kommer fra Lundbeckfonden, der er hovedaktionær i medicinalselskabet, og har mødt kritik fra investorer som blandt andre ATP, Dansk Aktionærforening og Akademikerpension.

I forbindelse med det omfattende aktiesplit, hvor de samlede omkostninger ifølge prospektet løber op i ca. 20 mio. kr., har Lundbeck trukket på juridisk rådgivning fra blandt andre Bech-Bruun, der er blandt de advokathuse i både ind- og udland, som Lundbeck har rammeaftaler med.

Lundbeck bruger således Bech-Bruun til ”en del selskabsretlige ting”, men ellers kommer valget af eksterne rådgivere an på, hvorvidt det handler om eksempelvis ansættelsesret eller promotional compliance, forklarer Ole Wendler Pedersen.

Det er da også særligt specialistviden, som indkøberne i virksomhedernes juridiske afdelinger shopper ude i byen i takt med, at de får flere muskler til at ordne hverdagsparagrafferne internt.

Ved større enkeltopgaver som for eksempel store retssager kører Lundbeck som regel en udbudsproces, fortæller Ole Wendler Pedersen, der som noget af det første har sat sig for at kigge advokatbudgettet efter i sømmene.

”Vi bruger de penge på eksterne advokater, der er behov for, men er også opmærksomme på, hvor mange penge vi bruger på dem,” siger han.

Derfor er han lige nu i gang med at indhente data på forbruget af både eksterne og interne advokater over de sidste to år.

”Det er ikke en spareøvelse,” fastslår han uden at ville løfte sløret for sit budget.

”For mig er det et spørgsmål om at bruge pengene på den mest fornuftige måde, så vi får mest ud af dem. Det er muligt, at vi når frem til, at vi bruger for mange penge på eksterne advokater, som vi kan spare ved at hyre folk selv. Det kan også være, at det er omvendt.”

Lundbecks tidligere chefjurist Søren Hoffmann er ifølge sin Linkedin-profil nu ansat i Novo Nordisk Fonden, hvor hans titel er angivet som legal director (interim).

Novo Nordisk-advokat bliver juridisk chef i Lundbeck

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også