Anklager vil have brite idømt syv års fængsel i udbyttesag

”Der var kun et røgslør,” siger anklager i retssag om udbytteskatsagen, hvor brite er tiltalt for bedrageri for 320 mio. kr.
Sagen kører ved Retten i Glostrup, som tog hul på den første af 20 retsdage i november. | Foto: Jens Dresling
Sagen kører ved Retten i Glostrup, som tog hul på den første af 20 retsdage i november. | Foto: Jens Dresling
Af Ritzau

Britiske Guenther Klar bør idømmes syv år i fængsel for at have svindlet sig til 320 millioner fra den danske statskasse.

Sådan lyder det fra anklager Anders Møllmann i den første retssag på dansk grund om den omfattende svindel med refusion af udbytteskat, som den danske stat blev udsat for.

Klar er tiltalt for mellem 2012 og 2015 at stå bag bedrageri for 320 mio. kr. Han nægter sig skyldig.

Anklagemyndigheden vil onsdag komme med sine afsluttende bemærkninger i sagen, og Anders Møllmann lagde ud med at slå fast, hvordan anklagemyndigheden ser på sagen.

”Der var ingen aktier, ingen udbyttebetalinger, ingen ret til at tilbagesøge udbytteskat. Der var kun et røgslør. Alt sammen lavet af Guenther Klar for at få skattemyndighederne til at tro, at der var aktiehandler, at der var betalt udbytteskat.”

”Og det lykkedes for Guenther Klar. Det lykkes at få skattemyndighederne til at tro på det,” siger Anders Møllmann til retten.

Ud over de syv års fængsel vil anklagemyndigheden have konfiskeret knap 219 mio. kr. fra Guenther Klar, som er det beløb, man mener, han selv har fået ud af den svindel, han er tiltalt for.

Forsvarernes tur senere

Svindlen, som Guenther Klar er tiltalt for, skal være sket gennem et selskab ved navn Salgado Capital.

Som ejer af selskabet konstruerede Guenther Klar ifølge anklageskriftet i sagen dokumenter, som fik det til at se ud, som om fire investorer havde fået et udbytte af danske aktier.

Papirerne blev brugt til 147 gange at anmode om refusion af udbytteskat, hvorefter der i alt blev udbetalt, hvad der svarede til 320.758.845 kr.

Guenther Klars forsvarsadvokater får senere lov til at udlægge deres syn på sagen og deres klients rolle i den. Derefter skal retten tage stilling til sagen.

Dømt i Belgien

Briten er tidligere blevet dømt i en lignende sag i Belgien, som der endnu ikke er sat et sidste punktum i, da Guenther Klar ankede dommen.

I Danmark kan man ikke blive dømt for den samme handling, som man er blevet dømt for i udlandet. Guenther Klars forsvarere har tidligere sagt, at man vil argumentere for, at det vil være tilfældet i denne retssag.

Men anklagemyndigheden afviser, at Guenther Klar i Danmark er tiltalt for den samme handling som i Belgien. Derfor kan han godt dømmes i Danmark, mener man.

”Anklagerne i Belgien er mere omfattende end i denne sag. Den belgiske straffesag angår kun tilbagesøgninger i Belgien,” lyder det fra anklagemyndigheden onsdag.

Flere sager

Guenther Klar er en af i alt ni mænd, der er tiltalt for at have bedraget den danske stat.

De ni mænd er tiltalt i tre sager. Guenther Klars er den ene. Hovedsagen omhandler Sanjay Shah, som Guenther Klar i en årrække arbejdede sammen med.

Shah er tiltalt for at have svindlet sig til 9 mia. kr. Anthony Mark Patterson er tiltalt for at have medvirket til Sanjay Shahs svindel.

Derudover er tre briter og tre amerikanere tiltalt for at have svindlet sig til 1,1 mia. kr.

De danske myndigheder har tidligere oplyst, at statskassen samlet har mistet 12,7 mia. kr. på grund af uberettiget refusion af udbytteskat.

Der ventes dom i sagen mod Guenther Klar 2. februar.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter