Skattestyrelsen får grønt lys til britisk retssag om udbytteskat

Sagen om svindel med udbytteskat for 12,7 mia. kr. kan føres i Storbritannien, afgør britisk domstol. (Opdateret)
Der kører flere civil- og strafferetlige spor i det store udbyttekompleks. | Foto: Marcus Emil Christensen
Der kører flere civil- og strafferetlige spor i det store udbyttekompleks. | Foto: Marcus Emil Christensen
Af Ritzau

Den britiske højesteret fastslår, at de danske skattemyndigheder kan føre retssagen om svindel med udbytteskat for 12,7 mia. kr. i Storbritannien.

Det skriver DR og Børsen onsdag formiddag.

Den hovedmistænkte i sagen er erhvervsmanden Sanjay Shah. Han er sammen med flere formodede medgerningsmænd og selskaber sagsøgt i Storbritannien med krav om tilbagebetaling af milliardbeløbet.

Tidligere har Sanjay Shah fået sagen afvist med henvisning til en britisk lov, der fastslår, at domstolene i Storbritannien ikke kan føre andre landes sager.

Den afgørelse nåede første instans i det britiske retssystem frem til. Skattestyrelsen ankede afgørelsen til en appeldomstol, som kom frem til det modsatte resultat.

Og herefter fik Sanjay Shah lov til at tage sagen videre til højesteret – eller Supreme Court – i London.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters fremgår det af den britiske højesterets afgørelse, at sagen ikke er omfattet af loven om, at andre landes sager ikke kan føres i Storbritannien, da sagen handler om svindel.

Mens Sanjay Shah og hans formodede medgerningsmænd er sagsøgt i Storbritannien, bliver personkredsen også retsforfulgt i Danmark.

Her er der tale om en række straffesager. Den første sag er onsdag begyndt ved Retten i Glostrup. Her er briten Guenther Klar tiltalt for at have svindlet sig til 320,7 mio. kr. fra den danske statskasse.

Sagen mod Sanjay Shah begynder ved Retten i Glostrup 8. januar. Han er tiltalt for svindel med udbytteskat for godt ni milliarder kroner.

Det er den hidtil største sag om bedrageri med offentlige midler i Danmark.

I alt ni mænd er tiltalt i tre sager. Foruden Sanjay Shah og Guenther Klar drejer det sig om Anthony Mark Patterson, der er tiltalt for at have medvirket til Shahs svindel, samt tre briter og tre amerikanere.

De samlet 12,7 mia. kr., som sagerne drejer sig om, er ifølge de danske myndigheder penge, som de tiltalte uberettiget har fået udbetalt i form af refusion af udbytteskat.

(Opdateret kl. 11.52 med yderligere oplysninger.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter