Menneskerettighedsdomstol skal se på Danmarks behandling af fanger i Irak

Højesteret frifandt sidste år Forsvarsministeriet i den langvarige sag, men der var ikke tale om en retfærdig rettergang, lyder det fra talsmand og tidligere advokat.
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i den franske by Strasbourg. | Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i den franske by Strasbourg. | Foto: Vincent Kessler/Reuters/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Danmarks ansvar og danske soldaters rolle under en militæroperation i Irak i 2004 skal for den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg (EMD). 

Det skriver Politiken. 

Under militæroperationen ”Operation Green Desert” blev 23 civile irakere taget som fanger. 

Domstolen vil vurdere, om der kan være tale om krænkelser af den Europæiske Menneskerettighedskonvention. 

Højesteret frifandt i maj sidste år Forsvarsministeriet i sagen. Det er den afgørelse, som irakerne har klaget til EMD over. 

Talsmanden for de irakiske fanger, den tidligere advokat Christian Harlang, fortæller til Politiken, at der ikke var tale om en retfærdig rettergang, fordi de fleste af irakerne ikke fik mulighed for fysisk at vidne i retten eller følge sagens gang. 

”Vi mener, at de 23 blev diskrimineret. De blev ikke behandlet efter retsplejelovens almindelige regler. De tilsiger, at man i en civil sag har ret til at være til stede i retten, til i pauserne at tale med sin advokat og at høre vidnerne,” siger han. 

Sagen havde ved sin afslutning i det danske retssystem sidste år stået på gennem næsten 11 år. Aldrig tidligere har domstolene skullet afgøre en lignende situation. 

Omkring 350 danske soldater rykkede tidligt om morgenen 25. november 2004 ud fra Camp Danevang. De lagde en ydre ring om irakiske styrkers forsøg på at pågribe mistænkte oprørere i landsbyen Az Zubayr. Også britiske styrker deltog. 

Ingen danskere lagde hånd på fangerne. Men 18 af mændene led senere overlast i et irakisk fængsel. I retten forlangte i alt 23 en godtgørelse. 

Frifindelsen af Forsvarsministeriet begrundedes sidste år med, at de danske styrker ikke kendte noget til fængslet. Desuden havde man ikke ”konkret og aktuel grund til at tro”, at fangerne ville blive udsat for overgreb.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter