Rigsadvokaten: Skærpede straffe i sager om corona-snyd har fulgt intentionerne

Anklagemyndigheden har siden april 2020 fulgt sager om strafskærpelse for udnyttelse af covid-19-hjælpepakker som et anklagerfagligt fokusområde i retspraksis. Nu er fokusområdet afsluttet.
Rigsadvokaten har med udgangspunkt i en række domme, som er afgjort efter lovændringen, konkluderet, at straffene udmåles i overensstemmelse med intentionerne bag skærpelsen. | Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix
Rigsadvokaten har med udgangspunkt i en række domme, som er afgjort efter lovændringen, konkluderet, at straffene udmåles i overensstemmelse med intentionerne bag skærpelsen. | Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Rigsadvokaten har med udgangspunkt i en række domme, som er afgjort efter lovændringen, konkluderet, at straffene udmåles i overensstemmelse med intentionerne bag den lovændring, som blev vedtaget i Folketinget i april 2020 under corona-epidemien.

Det skriver Rigsadvokaten i en pressemeddelelse.

Lovændringen gjorde det muligt at skærpe straffen for kriminalitet, der er begået med baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark, blandt andet ved udnyttelse af økonomiske hjælpepakker.

Rigsadvokaten har siden paragraffen blev taget i brug fulgt området som et såkaldt anklagerfagligt fokusområde. Formålet med fokusområdet var at følge anvendelsen af strafskærpelsesbestemmelsen tæt. 

Fokusområdet er nu tilstrækkeligt afklaret, fremgår det af meddelelsen, og Rigsadvokaten og statsadvokaterne har derfor besluttet at afslutte området som et anklagerfagligt fokusområde. 

Anklagemyndigheden udpeger hvert år en række anklagerfaglige fokusområder i retspraksis, hvilket har til formål at få afklaret forskellige spørgsmål i relation til straffesagerne, f.eks. om fortolkningen af en ny bestemmelse eller fastlæggelse af strafniveauet. 

Fokusområderne følges særligt nøje i anklagemyndigheden – blandt andet ved, at politikredsene forelægger sagerne for statsadvokaten, f.eks. ved tiltalerejsning eller efter dom i byretten. 

Fra 1. juli 2023 er grooming og sextortion blevet nye anklagerfaglige fokusområder i retspraksis.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter