England udleverer tiltalt i udbyttesagen til Danmark

Britisk mand, der er tiltalt i sag om svindel med refusion af dansk udbytteskat, skal for dansk dommer onsdag. Hans forsvarer vil protestere imod fængsling. (Opdateret)
Anthony Mark Patterson fremstilles i grundlovsforhør i Retten i Glostrup onsdag. | Foto: Jens Dresling
Anthony Mark Patterson fremstilles i grundlovsforhør i Retten i Glostrup onsdag. | Foto: Jens Dresling
af ritzau

Anthony Mark Patterson, der er tiltalt i sagen om svindel med udbytteskat, udleveres tirsdag fra Storbritannien til Danmark, hvor han onsdag fremstilles i et grundlovsforhør.

Det skriver Politiken.

Onsdagens fremstilling, hvor en anklager vil begære briten varetægtsfængslet i sagen, sker i Retten i Glostrup klokken 9.15. Det fremgår af retslisten.

Han er den anden af de tiltalte i sagskomplekset, som udleveres til en straffesag.

Midt i juni skete den første udlevering. Guenther Klar, der også er britisk statsborger, ankom til Danmark ledsaget af politifolk, som havde overtaget ham fra de belgiske myndigheder i Bruxelles.

Tiltalen mod Guenther Klar drejer sig om 320 millioner kroner. Han er fængslet frem til dommen, der ventes afsagt i december. I et retsmøde har en anklager bebudet en påstand om fængsel i syv-otte år.

Sagen mod Anthony Patterson er mere omfattende. Den 52-årige beskyldes for at have hjulpet den formodede hovedmand, Sanjay Shah, med ulovlig refusion af dansk udbytteskat. Han har været ansat i flere af Shahs selskaber.

Tiltalen går på medvirken til bedrageri for 8,9 milliarder kroner og for at have forsøgt at svindle den danske statskasse for yderligere 553 millioner kroner.

Vil anmode om løsladelse

Hans forsvarer, advokat Henrik Stagetorn, siger til Ritzau, at han onsdag vil anmode retten om løsladelse.

”Der er ikke et mistankegrundlag,” siger han. Desuden kan hverken risiko for flugt eller hensynet til politiets efterforskning begrunde en varetægtsfængsling, lyder det.

Tidligere har Politiken beskrevet, at briten har forklaret, at han stolede på Sanjay Shah og i givet fald ikke vidste, at han deltog i et svindelnummer. Han troede, at ansøgningerne til Skat i Danmark handlede om virkelige aktiehandler.

Den danske statskasse mistede 12,7 mia. kr., da der i flere år blev svindlet med refusion af udbytteskat. Svindlen blev opdaget i 2015, og siden er der blevet rejst tiltaler i sagen, som er opdelt i tre spor.

Der er rejst tiltale mod ni udlændinge, og flere af de tiltaltes advokater har oplyst, at de nægter sig skyldige. Ud over de tre strafferetlige spor forsøger Skattestyrelsen at få penge tilbage ved civile søgsmål.

(Opdateret kl. 13.14 med flere oplysninger.)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter