Anklager venter med beslutning om anke i Messerschmidt-sag

Beslutning om mulig anke vil være en samlet vurdering af byrettens afgørelse, siger anklager.
"Nu skal vi læse dommen og finde ud af, hvad der er op og ned, og finde ud af, hvad der er lagt vægt på," siger anklager Rasmus Maar Hansen efter byrettens frifindelse af Morten Messerschmidt. | Foto: Martin Sylvest
"Nu skal vi læse dommen og finde ud af, hvad der er op og ned, og finde ud af, hvad der er lagt vægt på," siger anklager Rasmus Maar Hansen efter byrettens frifindelse af Morten Messerschmidt. | Foto: Martin Sylvest
AF RITZAU

Anklager Rasmus Maar Hansen var onsdag ikke afklaret, om sagen om misbrug af EU-midler mod Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, skal ankes.

DF-formanden blev frifundet for både misbrug af EU-midler og dokumentfalsk i Retten på Frederiksberg. Først skal sagen nærlæses.

”Det er lige tidligt nok. Det er en dom på 28 sider, så vi skal selvfølgelig nærlæse dommens præmisser og begrundelse, og så skal vi tage stilling til, hvad der skal ske,” siger Rasmus Maar Hansen uden for byretten.

Anklagemyndigheden har en frist på to uger til at beslutte, om sagen skal ankes. Anklager Rasmus Maar Hansen vil ikke afvise, at det kan ende med, at sagen ankes.

Beslutningen vil være resultat af en samlet vurdering, understreger anklageren, som havde krævet seks måneders betinget fængsel til DF-formanden.

”Det er den samlede vurdering af dommen, herunder at det var en enig domsmandsret. Men det er også de ting, de har lagt vægt på, som kommer til at diktere vores afgørelse,” siger Rasmus Maar Hansen.

Centralt i sagen stod, om der blev holdt et EU-seminar på partiets sommergruppemøde i Skagen i 2015, som partiet havde fået EU-midler til.

Desuden var Messerschmidt og hans tidligere assistent tiltalt for at have fået en daværende sekretariatschef i partiet til at sætte sin underskrift på en kontrakt mellem hotellet i Skagen og Meld.

”Jeg ved ikke, om jeg er overrasket eller ikke overrasket. Vi er klar over, at det her var en mulighed. Sådan er det i straffesager. Det sker af og til,” siger Rasmus Maar Hansen.

Efterforskningen om svindel med EU-midler blev indledt af EU’s antisvindelkontor, Olaf, i efteråret 2015. I 2019 videresendte Olaf en rapport til Bagmandspolitiet, som rejste tiltale.

Sagen kørte i 2021 ved Retten i Lyngby, hvor Messerschmidt blev idømt seks måneders betinget fængsel.

Men den skulle gå om, afgjorde Østre Landsret efterfølgende, da dommeren i Lyngby var inhabil på grund af ytringer på Facebook.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter