Anklager er skuffet over byrets tempo i Tibetsagen

Først i efteråret 2023 ventes Københavns Byret at afgøre, om to politiledere afgav falsk forklaring i retten.
Københavns Byret har reserveret dage til retsmøder i Tibetsagen i efteråret 2023. | Foto: Anthon Unger
Københavns Byret har reserveret dage til retsmøder i Tibetsagen i efteråret 2023. | Foto: Anthon Unger
AF RITZAU

En straffesag om løgn i retten om Tibetsagen kommer til at ligge stille i lang tid, før Københavns Byret træffer afgørelse.

Byretten har besluttet at reservere dage til retsmøder i efteråret 2023, oplyser Statsadvokaten i København.

”Det er skuffende, at sagen ikke fremmes før,” siger vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich.

Facit er, at byretten ser ud til først at kunne behandle straffesagen, ti år efter at den påståede lovovertrædelse fandt sted.

Det var nemlig i 2013, at en vicepolitiinspektør og en politikommissær over for en dommer besvarede spørgsmål om, hvordan statsbesøget af Kinas tidligere præsident Hu Jintao var blevet håndteret.

Imidlertid løj de i retten, hævder anklagemyndigheden, og tiltalen blev rejst i maj 2018.

Men sagen blev lagt til side. Det skyldes, at byretten ville vente på, hvad Tibetkommissionen, der var blevet nedsat på ny, ville nå frem til.

Kommissionen kom med sin beretning i april i år, og derefter skrev Statsadvokaten i København til byretten og bad om at få sat gang i straffesagen igen.

Nu har byretten reageret, oplyser vicestatsadvokat Gyrithe Ulrich.

Dels har retten indkaldt til et såkaldt forberedende retsmøde 17. marts næste år, og dels er der reserveret dage i efteråret til selve sagen.

Forsvareren for den ene af de tiltalte er advokat Martin Cumberland. Han har tidligere opfordret anklagemyndigheden til at sætte punktum for sagen, eventuelt i form af et tiltalefrafald.

”Det ville være den eneste anstændige udgang på et i forvejen langstrakt forløb, som har haft store personlige konsekvenser for min klient,” har advokaten sagt.

På gaden under statsbesøget i 2012 gav politikommissæren sine underordnede denne kommando: ”Tag flaget fra dem, kom!”

På grund af straffesagen om den påståede efterfølgende løgn i retten om, hvad politiet foretog sig, har han været suspenderet i flere år. Nu har han fået et andet job. Han hjælper udsatte unge på et bosted.

Tibetkommissionen har slået fast, at politiet under det kinesiske statsbesøg hindrede borgere i at ytre sig. Over 100 har siden fået erstatning, fordi deres menneskerettigheder blev krænket.

Det var under inspiration af meldinger fra Udenrigsministeriet og PET, at politiet begik ulovlighederne, er kommissionen nået frem til. Kineserne tålte ikke at se flag og demonstrationer, lød det.

I en mail kom den tiltalte vicepolitiinspektør med denne instruktion til nogle mellemledere:

”I har den vigtigste opgave af alle, nemlig at spotte og forhindre utilsigtede demonstrationer, happenings mv. I må virkelig peppe dem op, så de er superskarpe, når præsidenten er på køretur. Vi tåler simpelthen ikke dumme situationer. Skal vi redde lidt bedre økonomiske vilkår til nationen og måske deraf et dryp til politiet, ligger det på jeres skuldre...”.

Der forventes en afgørelse i byretten i løbet af efteråret 2023.

Advokater henter flere millioner i Tibetsagen

Sag mod politifolk om løgn i retten forsinkes i flere år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også