AdvokatWatch

Byret klar med dom i historisk stor svindelsag

Omfattende sag om økonomisk kriminalitet er torsdag afgjort af Københavns Byret. Hovedmand idømmes fængsel, men straffen er knap så hård, som anklagemyndigheden havde håbet.

Der er efter et langt forløb faldet dom i sagen, der er døbt Operation Greed. | Foto: Jens Dresling

Efter 153 retsmøder siden december 2018 har Københavns Byret torsdag afgjort den hidtil mest omfattende straffesag om økonomisk kriminalitet.

Hovedmanden, Naveed Anwar, straffes med fængsel i syv år. Anklagere var gået efter ti år.

Anwar straffes også med en tillægsbøde på 175 millioner kroner, ligesom der konfiskeres 26 millioner, som han tjente på at lede en stor såkaldt fakturafabrik.

Politiet har efterforsket sagen under kodeordet ”Operation Greed”.

Den 49-årige Naveed Anwar fra Dragør ledede en enorm fabrikation af fiktive fakturaer i godt to år.

Han er dømt for medvirken til de unddragelser af skat og moms, som kunderne i butikken havde gjort sig skyldige i i forbindelse med sort arbejde. Beløbet er på 296 millioner kroner i unddragelser.

I en stor aktion 10. oktober 2017 skete der anholdelser, og dyre biler blev beslaglagt.

Siden blev også friværdien af ejendomme og lejligheder over hele Sjælland, Lolland og Møn beslaglagt. Og i to bankbokse i Commerz Bank i Frankfurt blev der taget guldbarrer og over 300.000 euro.

Anklagerne har overbevist retten om, at der i en kontorcontainer ved et hotel i Brøndby var indrettet en fakturafabrik.

Over 5000 fakturaer blev udstedt til cirka 900 firmaer, som havde udført sort arbejde. Samlet løb fakturaerne op i 532 millioner kroner, fastslår retten.

I alt 17 selskaber og tre selskaber, herunder to vekselbureauer, har været på anklagebænken i en usædvanlig langstrakt proces.

Naveed Anwars bror, Usman Ali Anwar, idømmes fængsel i seks år og seks måneder. Han, der er pakistansk statsborger, udvises af Danmark. Derimod frifindes en tredje bror, der også var anklaget.

15 af de tiltalte mænd er blevet idømt straffe på mellem syv år og to år.

Derudover er tre selskaber dømt. Vekselbureauerne Primex International og Primex Money 4 Money straffes med bøder på 145 og 50 millioner kroner for hvidvask. Endelig er der givet en bøde på 65 millioner kroner til Anwar Properties Aps.

Hovedmændene i affæren er udeblevet fra domsafsigelsen, der finder sted torsdag eftermiddag.

I december 2018 blev det første retsmøde i Københavns Byret afviklet, og i første omgang regnede anklagerne med, at der skulle bruges 77 retsmøder. Imidlertid blev det et helt anderledes forløb.

Undervejs er flere spanske og litauiske statsborgere blevet afhørt, fordi de stod opført som direktører i en række såkaldte skraldespandsselskaber.

Men deres identitetsoplysninger var blevet misbrugt, har anklagemyndigheden sagt.

Advokater har haft rigeligt arbejde efter fem år med rekordstor svindelsag

Forsvarsadvokater i langstrakt straffesag: ”Det har været pissefrustrerende”

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

En advokat blev i denne uge varetægtsfænglset for hvidvask. Derudover bød ugen blandt andet på historier om en strid mellem en byret og anklagemyndighed, mens Danske Advokaters nye formand meldte sig ind i samfundsdebatten.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier