AdvokatWatch

Jurister og politikere kritiserer Retslægerådet

Retslægerådet får kritik for ikke at bruge nye læger, når en sag skal genvurderes. Der skal være en second opinion, mener advokat.

Retslægerådet får kritik for at bruge de samme læger, når en sag skal vurderes på ny. Kritikken kommer efter en straffesag i Højesteret. | Foto: Jens Dresling

Retslægerne skal skiftes ud, når sagen skal vurderes på ny, lyder kritikken i en artikel fra DR.

Kritikken af Retslægerådet, et organ bestående af domstolenes lægefaglige eksperter, kommer i kølvandet på en sag om et forældrepar fra Fredericia, der er dømt for at få deres døtre omskåret.

I straffesagen, der startede i Retten i Kolding, gik videre til Vestre Landsret og endte i Højesteret, har de samme retslæger vurderet spørgsmålet om omskæring – og den praksis får nu kritik.

”Vi kan ikke lade de mennesker, der allerede har besluttet sig, udtale sig en gang til. Det er uheldigt,” siger Eva Smith, professor emerita fra Juridisk Fakultet på Københavns Universitet, til DR.

Bech-Bruun-advokat Lars Svenning Andersen mener ifølge DR, at der bør laves en ”second opinion” i tvivlssager.

I sagen fastholdt Retslægerådet deres egen første konklusion om, at døtrene var omskåret, trods vurderinger om det modsatte fra en række gynækologer.

Flere af Folketingets partier vil have justitsminister Mattias Tesfaye (S) på banen og kræver nye læger i sager, der skal genvurderes. Ministeren ønsker ikke at stille op til interview med DR, men skriver i en mail, at han har stor tillid til domstolene og Retslægerådet.

”Når det er sagt, kan jeg forstå, at flere partier stiller spørgsmål til Retslægerådets praksis, og det vil jeg gerne invitere dem til en drøftelse om sammen med Retslægerådet,” lyder det fra Mattias Tesfaye.

Retslægerådet forsinker domme – men nu lysner det

Domstolsdirektør ”lytter til kritik” – men økonomi får skylden for lange ventetider

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier