Dommer fortsætter mørklægning af sag mod spionchef

Tre betjente bevogter den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste i Københavns Byret, hvor topjuristen er sigtet i mørklagt sag.
Materialet i efterforskningen i sagen mod Lars Findsen blev fredag morgen båret ind i Københavns Byret. | Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Materialet i efterforskningen i sagen mod Lars Findsen blev fredag morgen båret ind i Københavns Byret. | Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Sagen mod den tidligere spionchef Lars Findsen skal fortsat behandles bag lukkede døre. Det har Københavns Byret fredag besluttet.

Hvorfor mørklægningen sker, vides ikke præcist. Den del af retsmødet, som drejer sig om argumenterne om netop dette, er også blevet lukket. Dette skyldes hensynet til statens forhold til fremmede magter, oplyser dommeren.

Lars Findsen blev anholdt 8. december og sigtet for at have røbet statshemmeligheder. Han blev pågrebet i Københavns Lufthavn, da han vendte hjem fra en rejse til Skopje, har Weekendavisen oplyst.

Han har siden 9. december været varetægtsfængslet.

Den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste kaldte i forrige retsmøde sagen for ”vanvittig”, da han i en pause henvendte sig direkte til journalisterne.

Åbenbart ønsker PET ikke, at han igen får lejlighed til at ytre sig. Der er placeret tre betjente i et retslokale, hvor 13 forskellige medier i øvrigt protesterer imod dørlukningen.

Den ene af forsvarerne, advokat Lars Kjeldsen, kritiserer, at der sidder ”en kæmpestor” betjent skråt bag den sigtede. Han spørger, om Findsen er anset for at være flugttruet – men får ikke svar fra de to anklagere.

Lars Findsen, der er klædt i mørkeblå blazer og hvid skjorte, har en paperback i hånden, da han guides ind i retslokalet. Han er åbenbart i gang med at læse ”Alt det lys du ikke ser” af forfatteren Anthony Doerr.

De sigtelser, der er rejst mod karrierejuristen, må pressen og offentligheden fortsat ikke få kendskab til, mener dommeren, der giver de to anklagere, vicestatsadvokat Torben Thygesen og specialanklager Kia Reumert, medhold.

Tidligere er statsminister Mette Frederiksen (S) kommet med en kommentar.

”Det er en alvorlig sag,” har hun udtalt.

Men hvori den påståede alvor består, vides altså ikke. Muligvis kommer detaljerne i sagen aldrig frem i lyset. Sådan kan man udlægge bemærkninger fra vicestatsadvokat Torben Thygesen.

”Hvis denne type sager skal føres i retten, kræver det, at der sker bag lukkede døre,” siger han i den del af retsmødet, hvor journalister kommer til orde med deres protester.

Han henviser til ”sagens karakter”. Altså påstanden om, at Lars Findsen skal have røbet højt klassificerede oplysninger om statshemmeligheder. Hvis der kommer åbenhed om processen, vil statshemmelighederne også blive afdækket, lyder argumentet.

”Det er lige præcis de statshemmeligheder, vi ønsker at beskytte,” siger Torben Thygesen i retsmødet.

Cheferne for såvel PET som FE har under møder med mediehuse angiveligt nævnt, at den usædvanlige aktion mod Findsen og tre andre tidligere eller nuværende medarbejdere i de to tjenester skyldes pressens behandling af tre emner:

At FE samarbejder med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af oplysninger i kabler.

At PET lod en dansk mand, der var hvervet som agent, i stikken i Spanien, således at han fik en længere fængselsstraf.

Og at FE havde en anden vurdering af risikoen ved danske børn i lejre i det nordlige Syrien, end regeringen oprindeligt gav udtryk for.

Varetægtsfængslingen af Lars Findsen har tidligere været begrundet med, at han på fri fod kan tænkes at ødelægge efterforskningen af sagen.

Dokumenterne i sagen blev fredag morgen rullet op foran byretten i en sort varevogn med tre civilklædte betjente. I sølvfarvede og låste kasser slæbte de materialet ind i retten.

Inden retsmødet gik i gang, blev advokaterne Lars Kjeldsen og David Neutzsky-Wulff standset af journalister på gaden. Kjeldsen kritiserede politiet for at være langsommelig og for at undersøge helt betydningsløse ting.

Han kender statens dybeste hemmeligheder – nu er han sigtet i opsigtsvækkende sag

Støjberg-advokat skal forsvare Claus Hjort i lækagesag

Hjemsendt FE-chef sidder fængslet i lækagesag

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også