Advokat kæmper for sin bestalling på sidste retsdag i kvotesag

På sidste retsdag i hidtil største kriminalsag i dansk fiskeri er advokat i centrum. Han er tiltalt for at have hjulpet med organiseret snyd med fiskekvoter, men han kan "umuligt gøres medansvarlig", mener hans forsvarer.
Advokat er tiltalt for sammen med en revisor at have støbt kuglerne til den organiserede snyd med fiskekvoter. | Foto: Jan Dagø/IND
Advokat er tiltalt for sammen med en revisor at have støbt kuglerne til den organiserede snyd med fiskekvoter. | Foto: Jan Dagø/IND
AF RITZAU

Den langstrakte sag om mulig snyd med fiskekvoter er fredag snublende nær sin afslutning ved Retten i Holstebro.

Forsvarsadvokaterne er nået til de allersidste bemærkninger i den omfattende sag, der har verseret i retssal A siden februar.

Sagens omdrejningspunkt, fiskeren Henning Kjeldsen fra Skagen, er sammen med syv andre fiskere fra blandt andet Hanstholm og Thyborøn på anklagebænken.

Men det er en advokat, der har sagens fokus på retsmødet fredag formiddag.

Advokaten er tiltalt for sammen med en revisor at have støbt kuglerne til den organiserede snyd med fiskekvoter, der ifølge Bagmandspolitiet er foregået i årene fra 2013 til 2019.

Der blev etableret en række fiskeriselskaber, som efter anklagemyndighedens opfattelse i virkeligheden var stråmandsselskaber styret af Henning Kjeldsen.

På den måde kunne Kjeldsen – ifølge Bagmandspolitiet – omgå loftet over, hvor store andele af de danske fiskekvoter han lovligt måtte eje.

Men advokaten kan umuligt gøres medansvarlig, lyder indvendingen fra forsvarsadvokat Peter Gerken.

Der er ifølge forsvarsadvokaten ikke en eneste faktura, der dokumenterer, at advokaten har rådgivet Henning Kjeldsen om kvoteregler.

Advokaten har alene ydet helt basale advokatopgaver for Kjeldsen og hans familie, lyder det.

"Kan man sige, at han (den tiltalte advokat, red.) ved udarbejdelse af et testamente i 2013 for Henning Kjeldsens far har medvirket til, at der i 2018 er sket en overskridelse på 20,92 promille på kvoten for kulmule i Nordsøen i forbindelse med overdragelse af kvoten for fartøjet HM426 til fartøjet HM127?"

"Jeg forestiller mig, at domsmandsretten helt intuitivt kan svare nej. Det rækker det jo ikke til. Sådan kan man ikke strække et forsæt ud," siger advokaten i retten.

Bagmandspolitiet mener, at advokaten har været helt klar over, at han har medvirket til svindel.

Eksempelvis er der fundet en note hos advokaten, hvor ordet stråmand er skrevet i marginen ud for et navn på en af de tiltalte fiskere.

Men ordet blev alene anvendt, fordi den pågældende fisker i pressen blev omtalt som stråmand, har advokaten anført.

Der er meget på spil for advokaten, hvis han bliver dømt.

Anklageren kræver hans advokatfirma idømt en bøde på knap 40 millioner kroner og en bøde på knap fire millioner kroner til advokaten personligt.

Dertil kommer, at man vil fratage advokaten retten til at udøve sit erhverv.

Sidstnævnte får forsvarsadvokaten til at indvende, at det er "helt ude af proportioner".

Når advokater og anklager har udvekslet de sidste bemærkninger i sagen fredag, skal dommer og domsmænd vurdere beviserne i sagen.

Dommen ventes først på et senere tidspunkt.

Millionkrav genberegnes i sag om fiskekvoter

Advokat afviser at kende til kvotefusk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også