AdvokatWatch

Kvinde fra Men In Black-demo får vekslet to års fængsel til 60 dage

En lettet Nanna Skov Høpfner forlader onsdag landsretten som en fri kvinde efter måneders varetægtsfængsling.

Nanna Skov Høpfners advokat Mette Grith Stage foran Østre Landsret i forbindelse med ankesag om dobbeltstraf efter corona-demo onsdag 9. juni 2021. | Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

"Jeg skal bare hjem og bruge tid med mine børn."

Med tårer i øjnene og lettelse i stemmen kunne 31-årige Nanna Skov Høpfner onsdag forlade Østre Landsret og se frem til at kramme sine to små børn samme aften.

Dem har hun ikke set, siden hun i slutningen af januar blev varetægtsfængslet og efterfølgende tiltalt og dømt for en stribe lovbrud i forbindelse med en demonstration på Rådhuspladsen i København 9. januar.

Men onsdag har landsretten valgt at gå i modsat retning af Københavns Byret, som i marts idømte hende to års fængsel. I stedet lyder dommen nu på 60 dages fængsel.

Umiddelbart efter domsafsigelsen skyndte den 31-årige kvinde sig i favnen på den nære familie og de veninder, der havde taget plads i retssalen. Samtidig kunne jubelskrig og klapsalver høres fra gaden.

Nanna Skov Høpfner var den første, der blev dømt i byretten efter den særlige coronaparagraf 81d for sin rolle ved demonstrationen.

Her fandt retten, at hun havde spillet en ledende rolle og blandt andet havde opfordret til vold i forbindelse med en tale. Da den var sket som protest mod regeringens håndtering af coronaepidemien, fordoblede domstolen straffen med 81d i hånden.

Men landsretten har alene fundet det bevist, at hun er skyldig i at have deltaget i en demonstration, efter at den var blevet opløst af politiet, samt grov forstyrrelse af den offentlige orden.

Derudover har ingen af de seks dommere fundet, at coronaparagraffen skulle tages i brug.

Demonstrationen, der udviklede sig til uroligheder, var arrangeret af bevægelsen Men In Black og imod coronarestriktioner.

Derfor blev der rejst tiltale efter 81d, der handler om, hvorvidt "lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark".

Men for anden gang har landsretten altså afvist, at paragraffen kan bruges i forbindelse med lovbrud ved demoen. I maj fik en mand ændret sin straf fra 15 til 10 måneders fængsel for stenkast.

Coronadømt 30-årig kvinde skifter advokat

30-årig kvinde dømt efter Men In Black-demo anker

Kvinde holdt tale ved demo: Nu skal hun to år i fængsel

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier