Færre tvangsopløste selskaber lukkes med konkurs i provinsen

Der er stor forskel på, hvordan landets skifteretter behandler selskaber, der sendes til tvangsopløsning, og det bekymrer folk bag ny undersøgelse.
Sø- og Handelsretten i København er Danmarks største skifteret. | Foto: Anthon Unger
Sø- og Handelsretten i København er Danmarks største skifteret. | Foto: Anthon Unger

Færre selskaber sendes til konkursbehandling uden for Storkøbenhavn, og det betyder ifølge arkitekterne bag ny undersøgelse, at svindlere har lettere spil i provinsen, fordi forholdene i selskaberne ikke undersøges af kuratorer, skriver Berlingske.

"Vi er alvorligt bekymrede for, at mange svindlere flyver under radaren i provinsen som følge af, at insolvente selskaber lukkes uden en konkurs," skriver juraprofessor ved Københavns Universitet Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen og Niels-Peter Rønmos, der er konsulent i virksomheden Xtelligent Data, og som har en fortid i Erhvervsstyrelsen, i en fælles kronik.

De har undersøgt, hvordan landets skifteretter behandler selskaber, som de får sendt til tvangsopløsning fra Erhvervsstyrelsen, og i perioden 2018-2020 blev syv procent af disse selskaber lukket uden en konkurs ved Sø- og Handelsretten, mens det var tilfældet i mellem 52 og 93 procent af sagerne i retskredsene uden for København.

Ulrik Rammeskow Bang-Pedersen er formand for Konkursrådet, der rådgiver Justitsministeriet i spørgsmål om konkursloven. Rådet foreslog i 2018, at alle tvangsopløste selskaber burde konkursbehandles, hvilket ifølge Domstolsstyrelsen ville koste omkring 25 mio. kr. årligt, men billedet har stort set ikke ændret sig siden den udtalelse, viser undersøgelsen.

Folketinget vedtager nye regler for rekonstruktion

Dansk Folkeparti vil beskytte rådgivere i konkurser  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også