AdvokatWatch

Advokater foreslår tilbud om privat voldgift på det offentliges regning

Der er behov for nytænkning for at få sagerne hurtigere igennem et hårdt presset retssystem, skriver advokater fra erhvervsorganisationen Dansk Industri og advokatfirmaet Plesner i en kronik i Børsen.

Domstolene kæmper med voksende sagsbunker. | Foto: Jens Dresling

Det er efterhånden en kendt sag, at domstolene er under pres med lange sagsbehandlingstider til følge.

Det afskrækker for eksempel virksomheder fra at gå rettens vej, fordi det tager for lang tid og ikke kan betale sig, men det har nu fået blandt andre Dansk Industri på banen med et forslag, som ifølge erhvervsorganisationen kan afhjælpe udfordringerne.

I en kronik i Børsen foreslår Kim Haggren, advokat og underdirektør i DI, og Niels Chr. Ellegaard, advokat og partner i Plesner, således, at parterne i civile sager får mulighed for at afvikle sagen som en privat voldgiftssag på det offentliges regning mod betaling af normal retsafgift, hvis sagen ikke kan berammes inden for seks måneder, efter parterne har afgivet deres processkrifter.

"Med garantien vil domstolene få frigjort tid til at behandle andre civile sager eller presserende straffesager og medvirke til at genskabe tilliden til, at retssystemet er i stand til at håndtere private retstvister inden for rimelig tid," skriver de og sammenligner det med den behandlingsgaranti, man kender fra sundhedssektoren.

Der skal være tale om et frivilligt tilbud, da en voldgiftsafgørelse ikke kan appelleres, og det bør heller ikke omfatte sager om myndighedsudøvelse, mener advokaterne, som foreslår en forsøgsordning på et år i de hårdest pressede retskredse.

En rapport fra tænketanken Justitia viste sidste år, at virksomheder i høj grad fravælger domstolene på grund af blandt andet lange ventetider.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har flere gange anerkendt problemet, men fandt alligevel ingen penge til domstolene i det politiforlig, som et flertal i Folketinget blev enige om kort før jul.

Direktør ryster på hovedet over ventetider: "Retssystemet er nærmest ubrugeligt"

Ingen hjælp til domstole i politiforlig: "Hvad har man dog forestillet sig?"

Små erstatninger får firmaer til at fravælge retssager 

Mere fra AdvokatWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier