AdvokatWatch

Byret mere end fordobler straf til coronasvindler

Som den første er en 29-årig mand dømt for at svindle med hjælpepakker. Han forsøgte ifølge dommen at snyde sig til 427.500 kr.

Københavns Byret har idømt 29-årig mand ubetinget fængsel i et år og seks måneder. | Foto: ANTHON UNGER

Onsdag er en 29-årig mand som den første dømt for at svindle med coronahjælpepakker.

Københavns Byret nærmest tredobler straffen i forhold til det normale niveau.

Manden straffes med ubetinget fængsel i et år og seks måneder for at ville svindle sig til 427.500 kroner. Normalt straffes svindel i den størrelsesorden med fængsel i seks til otte måneder.

Den 29-årige driver et firma med udlejning af varebiler i København. Han søgte om lønkompensation for fem opdigtede ansatte.

"Er det ubetinget," spurgte den kraftigt byggede mand dommer Charlotte Meincke om straffen.

Byretten har dog besluttet ikke at bruge en bestemmelse om bedrageri under særligt skærpende omstændigheder. Dette kræver som en tommelfingerregel, at beløbet er over en halv million kroner.

Straffen er den maksimalt mulige i den bestemmelse, som retten har valgt at bruge, oplyser anklagerfuldmægtig Camilla Helbo.

"Det er en skærpelse i forhold til for eksempel sager om socialt bedrageri," siger hun efter domsafsigelsen.

I de typiske sager om samme beløb gives der ofte betinget fængsel eller samfundstjeneste, oplyser hun.

Nu skal Statsadvokaten i København afgøre, om anklagemyndigheden skal anke dommen til skærpelse. I dommen indgår også en tillægsbøde på en million kroner.

Den 29-åriges forsvarer, Louis Beck Nielsen, oplyser, at hans klient tager betænkningstid.

Manden har tilstået, at han løj overfor Erhvervsstyrelsen, da han søgte om lønkompensation. Styrelsen opdagede svindlen og udbetalte derfor ikke pengene.

I forbindelse med coronasituationen stemte et flertal i Folketinget i april for en hastelov, der gjorde det muligt at straffe coronakriminalitet hårdere end normalt.

Der er da også tilfredshed at spore hos Erhvervsminister Simon Kollerup.

"Jeg er glad for, at der nu er send et tydeligt signal om, at svindel med kompensationsordningerne er uacceptabelt og straffes," sagde han efter onsdagens dom.

Den 29-årige har siddet fængslet i to måneder, men er efter dommen blevet løsladt. Han vil senere blive indkaldt til afsoning af resten af straffen.

Så mange er anmeldt for at snyde med corona-hjælp

Fremtrædende advokat skal rådgive Erhvervsstyrelsen om hjælpepakke-kontrol

Mere fra AdvokatWatch

Ugens bedste historier på AdvokatWatch

Der kom politisk fokus på uklar advokatregning i stort anlagt erstatningssag mod Bech-Bruun i denne uge, der også bød på historier om blandt andet advokatbranchens ledelseshovedbrud og specialistområdet for sager om børnebortførelser.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

AdvokatWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier