Myndigheder frifindes i sag om krænkelser på kostskole

Advokat og tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder trækker sig sejrrigt ud af opgør om krænkelser af elever på Havregården.
Jonas Christoffersen er tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder og i dag medejer af advokatfirmaet Offersen og Christoffersen. | Foto: Miriam Dalsgaard
Jonas Christoffersen er tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder og i dag medejer af advokatfirmaet Offersen og Christoffersen. | Foto: Miriam Dalsgaard
Af Ritzau

Socialtilsyn Hovedstaden, Arbejdstilsynet og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) frifindes i sag om krænkelser på Havregården Lille Kost- og Dagskole.

Det oplyser Retten på Frederiksberg, der mandag har afsagt dom i sagen, til Ritzau.

18 tidligere elever på kostskolen havde sagsøgt de tre myndigheder for ikke at gribe ind og forhindre krænkelser, mens de var anbragt på skolen.

Derfor krævede de godtgørelse for i alt knap 5,5 millioner kroner – svarende til 300.000 kroner per person.

Skolen lukkede i 2020, efter at det kom frem, at eleverne på kostskolen blandt andet havde været udsat for seksuelle overgreb eleverne imellem, fysisk og psykisk vold, selvskadende adfærd, selvmordsforsøg og et stort forbrug af alkohol og stoffer.

Påstanden lød, at de tre myndigheder havde overtrådt Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3, der handler om retten til beskyttelse mod umenneskelig og nedværdigende behandling.

Ifølge et påstandsdokument, som Ritzau har fået aktindsigt i, er flere påbud og underretninger ikke blevet videredelt mellem de tre myndigheder og derfor kom der ikke tiltag, der var egnet til at stoppe eller forhindre overgreb og krænkelser på skolen.

Advokat og tidligere direktør for Institut for Menneskerettigheder Jonas Christoffersen, der repræsenterer Frederiksberg Kommune, som Socialtilsyn Hovedstaden hører under, har tidligere sagt til Ritzau, at han ikke mener, at sagsøgerne har ført bevis for, at artikel 3 er overtrådt.

Ifølge advokat Frederikke Plange, der sammen med Mads Krøger Pramming fører sagen for eleverne, har de tidligere elever været udsat for et massivt omsorgssvigt.

”For flere af eleverne har deres oplevelser på kostskolen haft store konsekvenser for deres videre livsførelse,” har hun tidligere sagt til Ritzau.

Derfor vil de 18 tidligere elever ifølge hende overveje at anke sagen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter