Kan det virkelig ikke lade sig gøre at vælge to kvinder til bestyrelsen inden 2028?

”Jo, det kan meget vel være. Men vi har sat et realistisk mål,” lyder svaret fra topchefen hos Gorrissen Federspiel, der skubber diversitetsmålsætning flere år ud i fremtiden.
"Barsel er ikke nogen karrierehindring, fordi hovedparten af dem, der er blevet forfremmet, har været eller er på vej på barsel," siger Martin André Dittmer, ledende partner hos Gorrissen Federspiel. | Foto: Pr/kristian Holm
"Barsel er ikke nogen karrierehindring, fordi hovedparten af dem, der er blevet forfremmet, har været eller er på vej på barsel," siger Martin André Dittmer, ledende partner hos Gorrissen Federspiel. | Foto: Pr/kristian Holm

Gorrissen Federspiel udskyder sit mål om at have minimum 33 pct. kvinder i sin bestyrelse, der består af seks partnere, til 2028, skriver advokatfirmaet i sin årsrapport for 2023.

Tidligere lå målstregen i 2022, hvilket Gorrissen Federspiel på det tidspunkt levede op til, men da partner Henriette Gernaa sidste år trådte ud, samtidig med at Jacob Skude Rasmussen blev nyt medlem, røg andelen af kvinder ned på 17 pct. 

Samtidig har Gorrissen Federspiel for første gang sat et mål for kvinder i den øvrige ledelse, som er blevet lovpligtigt i forbindelse med 2023-regnskaberne. 

Her er målet det samme – 33 pct. i 2028. I dag er der 29 pct. kvinder i den øvrige ledelse, der består af 24 personer.

Målstregen er ifølge Gorrissen Federspiels ledende partner, Martin André Dittmer, lagt fire år ude i fremtiden, fordi ”det er et realistisk mål at indfri.”

”Og det har jeg en klar forventning om, at vi gør,” siger han til AdvokatWatch.

Vil du kalde det en ambitiøs målsætning?

”Jeg vil kalde det en realistisk målsætning. Vi er langt med at sikre en balanceret pipeline, hvilket forhåbentlig vil have indflydelse på sammensætningen i partnerkredsen, men det tager tid.”

”Lige nu og her handler det først og fremmest om, at alle uanset køn skal have lige muligheder for at udfolde deres talent, og de tilbagemeldinger, vi får, viser, at langt de fleste oplever, at der netop er lige muligheder hos os,” siger topchefen.

I styrer jo i høj grad selv i partnerkredsen, hvordan bestyrelsen er sammensat, så hvorfor kan I ikke nå i mål før i 2028?

”Når vi sammensætter bestyrelsen, skal den være bredt forankret i firmaet og have en bred sammensætning, der også afspejler de forskellige specialer.”

Men 2028 er langt ude i fremtiden – kan det virkelig ikke lade sig gøre at vælge to kvinder til bestyrelsen inden da?

”Jo, det kan meget vel være. Men vi har som sagt sat et realistisk mål,” siger Martin André Dittmer, der dermed er et ekko af topchefen hos konkurrenten Plesner. 

Ekko af konkurrenten

Plesner har som Gorrissen Federspiel udskudt sit diversitetsmål for bestyrelsen i forbindelse med aflæggelsen af 2023-regnskabet.

”Vi vil helst være realistiske i vores målsætninger,” sagde advokatfirmaets ledende partner, Niklas Korsgaard Christensen, tidligere på måneden.

Plesners mål er at have en enkelt kvinde i bestyrelsen i 2026. Tidligere lå målstregen i 2023.

Både Plesner og Gorrissen Federspiel kæmper som resten af advokatbranchen med en skæv kønsbalance i ledelser og partnerkredse. 

Den gennemsnitlige andel af kvindelige ejerpartnere i landets ti største advokatfirmaer ligger således på 18 pct., viste en optælling, som AdvokatWatch lavede i januar.

Hos Gorrissen Federspiel er 16 pct. af ejerpartnerne kvinder, men advokatfirmaet arbejder på at få flyttet nålen, fortæller Martin André Dittmer.

”Vi har arbejdet meget målrettet med diversitet og inklusion i en årrække for at skabe en bedre balance i vores pipeline. Det, kan vi se, er begyndt at virke,” siger han.

Topchef: Færre kvinder forlader os

Advokatfirmaet arbejder ifølge den ledende partner blandt andet på at skabe stabile rammer om medarbejdernes karrieremuligheder, ”så man for eksempel kan tage barsel uanset køn, uden det får konsekvenser for ens karriere.”

”Vi har etableret alternative karriereveje, og der kan vi se, at barsel ikke er nogen karrierehindring, fordi hovedparten af dem, der er blevet forfremmet, har været eller er på vej på barsel. Vi er ikke helt i mål med fordelingen mellem kønnene på alle anciennitetstrin, men vi er kommet længere,” siger han.

Tiltagene har en effekt, siger Martin André Dittmer, ”og det kan vi blandt andet se ved, at vi har fået vendt tendensen med, at flere kvinder end mænd har forladt os til fordel for andre brancher.”

”Sådan er det ikke længere. Nu er fordelingen mellem mænd og kvinder lige, og det er meget positivt i relation til de målsætninger, vi har sat os.”

”Vi oplever også, at flere kvinder så at sige vender hjem, fordi de kan se, at man rent faktisk kan gøre karriere og samtidig balancere det med privatlivet,” siger Martin André Dittmer.

Blandt juristerne, der er ansat hos Gorrissen Federspiel, er 50 pct. kvinder, mens 40 pct. af såkaldte seniorjurister er kvinder, fremgår det af årsrapporten for 2023.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter