Analyse: Kammeradvokaten i åbent opgør med rivaler forud for politisk drama

Resten af branchen må se måbende til, mens kløften mellem Kammeradvokaten og landets andre store advokatfirmaer vokser, skriver redaktør på AdvokatWatch, Steffen Moses, i denne analyse.
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch og har fulgt den danske advokatbranche tæt i flere år. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier
Steffen Moses er redaktør på AdvokatWatch og har fulgt den danske advokatbranche tæt i flere år. | Foto: Jan Bjarke Mindegaard / Watch Medier

De tektoniske plader i advokatbranchen har længe skurret mod hinanden, og nu har Poul Schmith/Kammeradvokatens brud med Danske Advokater efterladt en dyb kløft.

På den ene side står landets største advokatfirma, mens resten af branchen er efterladt på den anden.

Kammeradvokaten har smækket med døren og meldt sig ud hos Danske Advokater efter det, advokatfirmaets topchef Jens Bødtcher-Hansen betragter som ”et tillidsbrud”.

Han mener, at Danske Advokaters bestyrelse på et ekstraordinært møde tirsdag ”pludselig har besluttet, at de aktivt vil modarbejde vores interesser” ved ifølge Jens Bødtcher-Hansen at ville gå mere aktivt ind i debatten om kammeradvokatordningen.

Hvor ”pludseligt” det i virkeligheden er, kan man dog sætte et stort spørgsmålstegn ved.

Danske Advokater gjorde allerede i 2020 sin politiske holdning op og har siden anbefalet øget konkurrence om statens indkøb af advokatopgaver, hvor Poul Schmith i dag har en særstatus via kammeradvokataftalen.

Brancheorganisationen afviser, at den holdning er ændret, og at der alene blev talt om kommunikationen i forhold til Kammeradvokaten på det ekstraordinære bestyrelsesmøde.

Det er da også tydeligt, at Kammeradvokaten allerede før Danske Advokaters ekstraordinære bestyrelsesmøde havde gjort sin holdning op og var klar til at melde sig ud af brancheorganisationen.

Mødet var således knap slut, før Børsen havde en gennemarbejdet og tydeligt forproduceret artikel om bruddet klar med citater fra Jens Bødtcher-Hansen.

Det viser med al tydelighed, at det ekstraordinære bestyrelsesmøde kun var en dråbe i et overfyldt glas, hvor overfladespændingen længe har truet med at slippe sit tag i vandet.

Voksende utilfredshed i branchen

Statens forbrug af Kammeradvokaten er mere end fordoblet på ti år til over 600 mio. kr. om året, og over de seneste fire år alene er det gennemsnitlige antal fuldtidsmedarbejdere ifølge virksomhedsregistret vokset fra godt 550 til over 700.

I takt med advokatfirmaets massive vækst er utilfredsheden med statens foretrukne advokat vokset i store dele af branchen.

De største konkurrenter raser over, at Kammeradvokaten, som de ser det, bruger de voksende økonomiske muskler fra arbejdet for staten til i stigende grad at gå efter klienterne på det private marked. 

Blandt de mindre advokatkontorer og enkeltmandsfirmaerne har flere været stærkt kritiske over for statens brug af Kammeradvokaten mod borgere i for eksempel skattesager. 

Samtidig har det omfattende slagsmål mellem Bech-Bruun og Kammeradvokaten i forbindelse med udbytteskandalen gravet kløften endnu dybere.

Bech-Bruun blev sidste år dømt til at betale godt en halv milliard kroner i erstatning til staten, men i løbet af sagens forløb har holdningen mange steder i branchen været, at Kammeradvokaten er gået for aggressivt efter konkurrenten.

Nu har Kammeradvokaten tilsyneladende fået nok og har meldt sig ud, men det ville være at undervurdere de garvede advokater, der sidder i spidsen for firmaet, at tro, at de har truffet en så voldsom beslutning i affekt.

Man skal i højere grad se det kommende politiske arbejde med statens indkøb af juridiske ydelser som årsagen til, at Kammeradvokaten netop nu bryder med resten af branchen.

Danske Advokater alvorligt amputeret

Regeringen har varslet et politisk arbejde, der inden næste folketingsvalg skal resultere i øget konkurrence om statens opgaver, og dermed spidser det til for Kammeradvokaten. 

Regeringspartiet Venstre har længe kæmpet for et opgør med kammeradvokatordningen, mens også SF vil rive aftalen med Poul Schmith i stykker.

Der er flere modeller på bordet, der i større eller mindre grad vil flytte opgaver fra Kammeradvokaten til konkurrenter eller ansatte jurister i staten. Det er uklart, hvad regeringen ender med at spille ud med, men der er opgaver for mange millioner på højkant.

Kammeradvokatens exit fra Danske Advokater kan ikke tolkes anderledes, end at advokatfirmaet nu går i lobbykrig med resten af branchen for så vidt muligt at bevare status quo.

Det er dog primært en kamp mellem branchens allerstørste spillere, og mange advokater i mindre firmaer kan ikke andet end at se måbende til, mens de store hanelefanter vælter rundt i deres erhvervsorganisation.

Danske Advokaters adm. direktør, Paul Mollerup, har udtalt, at det ”altid er ærgerligt, når nogen vælger at melde sig ud.” Men Kammeradvokaten er åbenlyst ikke bare ”nogen”. Det er landets største advokatfirma, og en brancheorganisation, der ikke repræsenterer sin største aktør, har uomtvisteligt et problem.

Krigen mellem Kammeradvokaten og de største konkurrenter har med andre ord efterladt Danske Advokater alvorligt amputeret.

Det går i en eller anden grad ud over arbejdet med de mange emner, der er vigtige for branchens store underskov af mindre firmaer, som absolut ingen aktier har i krigen om statens advokatopgaver.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter