Entreprenørkrak får telefoner til at gløde hos advokater: "Den er stor"

Flere advokatfirmaer var hurtigt ude på Linkedin i kølvandet på konkurs i Dansk Boligbyg. ”Det vil helt sikkert give noget ekstra arbejde til advokatbranchen,” siger advokat hos Molt Wengel.
Dansk Boligbyg blev etableret af Ole Rasmussen og Kristen Laursen i 1998. | Foto: PR
Dansk Boligbyg blev etableret af Ole Rasmussen og Kristen Laursen i 1998. | Foto: PR

Knap var nyheden om milliardentreprenøren Dansk Boligbygs konkurs ude mandag formiddag, før flere advokatfirmaer gik på Linkedin for at flage for deres ekspertise inden for entreprise og konkurser. 

Det gælder blandt andre Molt Wengel, der er et advokatkontor med speciale i entrepriseret.

”Det er helt sikkert blevet en travlere uge,” siger advokat Anders Nørgaard, der arbejder med konkurser i byggeriet, tvister og voldgiftssager hos Molt Wengel, til AdvokatWatch.

Han er i fuld gang med at gribe byggefolk- og firmaer i nød efter den opsigtsvækkende konkurs.

”Det er en sagstype, hvor tempoet og fremdriften er meget afgørende, og hvor der skal laves brandslukning med det samme, da det er meget store byggerier, der står stille nu.”

”Vi har allerede haft aktuelle sager for flere af vores kunder, som vi skal hjælpe med at håndtere det her,” fortæller advokaten.

Hos det aarhusianske advokatfirma Innova mærker partner Christian Lomborg også dønningerne af konkursen, som han kalder for den ”umiddelbart største inden for de sidste par år” i det hårdtprøvede byggeri.

”Både inden dagen (mandag, red.) startede og efter den sluttede var jeg i dialog med i hvert fald en tre-fire stykker om de her ting. Både bygherrer, som har haft Dansk Boligbyg til at bygge, og underentreprenører til Dansk Boligbyg,” siger han.

Dansk Boligbyg regnes for at være landets 15. største entreprenør målt på omsætning, der i seneste regnskab lød på 1,5 mia. kr. Med konkursen sendes skæbnen for over 20 igangværende boligbyggerier hen i det uvisse, skrev EjendomsWatch mandag

Det efterlader underentreprenører og bygherrer på projekterne på gyngende grund, mens også checken for allerede afsluttede byggerier for Dansk Boligbyg kan være i fare. Og hvor juridisk hjælp derfor kan blive nødvendigt. 

”Den er stor, for det er en meget stor entreprenør, der er gået konkurs, hvilket heldigvis ikke sker ofte i den danske byggebranche. Det er bestemt en konkurs, der giver særlig stor genklang,” siger Anders Nørgaard Sørensen fra Molt Wengel.

Hos Sirius Advokater fortæller Tina Ortega, der er partner i firmaets entrepriseafdeling, til AdvokatWatch, at de er ”i dialog med flere” kunder, mens Penta Advokater i Sydjylland skrev på Linkedin tirsdag, at de ””dagen igennem har talt med flere underleverandører, som har brug for juridisk rådgivning til at forholde sig til konkursbegæringen”.

”Det skal gå stærkt”

Netop i denne type sager gælder det om at være hurtigt ude til eksisterende såvel som potentielt nye klienter, fortæller Anders Nørgaard Sørensen.

Molt Wengel-advokaten ønsker ikke at kommentere på, hvor mange han foreløbigt har haft dialog med, men ”det er ikke så få, kan jeg godt afsløre”. 

For bygherrerne gælder det, at de typisk har haft Dansk Boligbyg enten som deres total- eller hovedentreprenør. For underentreprenørernes vedkommende handler det om, at de har haft underentrepriseaftaler med Dansk Boligbyg. 

Arbejdet herfra handler blandt andet om at få sikret og registreret byggepladserne. Mere konkret skal byggeriernes staderegistreres, hvilket typisk sker med hjælp fra en skønsmand fra Voldgiftsnævnet. 

Lidt forenklet sagt, forklarer Anders Nørgaard Sørensen, er det nemlig først herefter, at bygherrerne kan komme videre med en ny entreprenør eller i gang med dialogen med konkursboet, ligesom eventuelle garantier kan indhentes. 

”Så min uge kommer først og fremmest til at gå med at få sendt nødvendige skrivelser m.m. til kurator, garantiselskaberne og Voldgiftsnævnet, så stadesregistreringerne kan gennemføres hurtigst muligt.” 

En håndfuld hos Molt Wengel har været på sager, der udspringer konkursen i de første dage.

”Så falder det måske lidt i antal, når roen har lagt sig lidt igen. Men det er særligt her i de første dage, at det skal gå stærkt,” siger Anders Nørgaard Sørensen.

For Tina Ortega fra Sirius Advokater handler arbejdet lige nu også med at få anmeldt krav til konkursboet og undersøge garantier.

Advokaterne, der håndterer konkursboet som kuratorer, er Henrik Steen Jensen fra Holst Advokater og Jan Bruun Jørgensen fra Andersen Partners.

Kan medføre flere konkurser

Krakket i Dansk Boligbyg rejser som så ofte, når en stor entreprenør går konkurs, spørgsmålet om, hvorvidt det kan sende flere aktører i knæ – og på sigt give ekstra travlhed til advokaterne. 

Anders Nørgaard Sørensen vil ”nødigt spå om” det, men kalder Dansk Boligbyg for ”en meget stor entreprenør med meget store projekter”.

”Der kan være både bygherrer og underentreprenører, der har penge i klemme, hvilket kan give refleksvirkninger og medføre flere konkurser. Det er set før, at når der er tale om en så stor aktør i den danske byggebranche, så er der en åbenlys risiko for, at det kan ramme andre også.” 

I så fald kan det sende flere kuratoropgaver i armene på advokatkontorerne.

”Det kaster også ringe af sig i vandet. Det vil helt sikkert give noget ekstra arbejde til advokatbranchen. Det kan ikke være anderledes,” siger han.

Ifølge Tina Ortega fra Sirius afhænger det blandt andet af, i hvor stor grad Dansk Boligbyg har stillet de garantier, som underentreprenører og bygherrer kan trække på – og få penge fra. 

”I det omfang, der ikke er stillet garantier, så kan det godt få en stor betydning. Men det er for tidligt at sige noget om endnu, hvordan landet ligger,” siger hun.

Hos Innova har Christian Lomborg hørt fra konkurrenter til Dansk Boligbyg, der ofte benytter de samme underentreprenører, som lige nu svæver i uvished. 

”Man er lidt nervøse for, om det her kan brede sig ud blandt underentreprenører og ramme andre byggerier. I øjeblikket er en af de største risici for de lidt større total- og hovedentreprenører, at deres underentreprenør går konkurs.” 

Oplagt kanal

I timerne efter Dansk Boligbygs konkurs fulgte en håndfuld advokatfirmaer op med Linkedin-opslag, hvor de altså reklamerede over for aktører i byggebranchen, der risikerer at komme i klemme som følge af krakket.

Om det har givet pote, ved de ikke.

”Vi kan bare konstatere, at vi er synlige i markedet, og at folk henvender sig. Men jeg ved ikke, om det skyldes opslag på Linkedin,” siger Tina Ortega fra Sirius. 

Nogenlunde ens er meldingen fra Anders Nørgaard Sørensen. 

”Det her er en mulighed for os til at orientere og vidensdele på – herunder med gode lavpraktiske råd til denne krisesituation,” siger han. 

Alle dem, Christian Lomborg har talt med indtil videre, er eksisterende kunder.

”Men Linkedin er jo også en kommunikationskanal i høj grad ud mod eksisterende kunder, men også nye,” siger Innova-partneren.

Afviser krisejagt

De afviser samtidig, at de jagter muligheder i en krise.

”Det er en måde at gøre opmærksom på, at det her kan være stedet, man kan få hjælp, hvis man har behov for det. Det er ikke anderledes, end at man markedsfører sine produkter på så mange andre planer,” siger Christian Lomborg.

Anders Nørgaard Sørensen sidder ”bestemt ikke og fryder” sig over, at en entreprenør går konkurs.

“Men vi står naturligvis til rådighed, hvis det sker, da vi, med al ydmyghed, er blandt de dygtigste i landet til at håndtere de her situationer.”

”Mit job består i at hjælpe mine kunder, der er i en situation, hvor de typisk ikke kan løse det selv. Det gælder også i de situationer, hvor en entreprenør går konkurs,” forklarer Molt Wengel-advokaten.

Tina Ortega understreger, at hun som advokat er sat i verden for at hjælpe dem, der får problemer i entreprisebranchen.

”Langt de fleste underentreprenører og bygherrer vil få brug for advokatbistand, så det her er egentligt at gå ud og fortælle, at det kan vi.” 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter