Kammeradvokaten skal undersøge ansvar for jordskred i Randers

Jordskreddet i Randers skal undersøges i to spor af Kammeradvokaten for at drage nogen til ansvar.
Miljøminister Magnus Heunicke (th.) holder med partifællerne justitsminister Peter Hummelgaard (S) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) fredag 26. januar 2024 pressemøde om Nordic Waste-sagen. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Miljøminister Magnus Heunicke (th.) holder med partifællerne justitsminister Peter Hummelgaard (S) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) fredag 26. januar 2024 pressemøde om Nordic Waste-sagen. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Af Ritzau

Kammeradvokaten skal undersøge, om ledelsen eller andre bag virksomheden Nordic Waste kan drages til ansvar økonomisk eller strafferetligt for jordskreddet i Randers.

Det oplyser miljøminister Magnus Heunicke (S) fredag på et pressemøde om virksomheden, som har erklæret sig konkurs og efterladt en regning til skatteborgerne.

”Det drejer sig om at undersøge, hvilke andre virksomheder – ud over Nordic Waste – der er i området, som kan drages til ansvar.”

”For det andet en undersøgelse af om ledelse, ejere eller andre personer eller virksomheder i eller omkring Nordic Waste kan gøres ansvarlige for de indtrufne skader,” siger han.

Han uddyber, at der er tale om ansvar for oprydning, erstatning eller eventuelt et strafferetligt ansvar. Kuratorerne undersøger konkursboet, og om der kan søges et ansvar der.

Regeringen er løbende blevet rådgivet af Kammeradvokaten, som er statens advokat. Den anbefaler selv at undersøge de to spor og vil udkomme med en rapport om mulighederne for, at Nordic Waste betaler.

”Vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at forureneren betaler. Det er ikke kun et moralsk princip, men også et lovfæstet. Alle muligheder for, at det sker fyldest, skal efterprøves,” siger Heunicke.

Miljøministeren uddyber ikke, hvad der gør, at et strafferetligt ansvar muligvis kan komme på tale.

Kritik af Nordic Waste

I december kom sagen frem om Nordic Waste, som håndterer forurenet jord. Virksomheden har efterladt jord på en grund i Randers, som er begyndt at skride og kan ende i Alling Å og potentielt skade vandmiljøet helt ud i Randers Fjord.

Regeringen har fra start været stærkt kritisk over for virksomheden, der forlod opgaven med at håndtere jordskreddet i midten af december. Siden da har Randers Kommune haft ansvaret.

Trods de mange intentioner fra politikerne er der fortsat mange ubesvarede spørgsmål i sagen. Det gælder eksempelvis ansvaret hos Randers Kommune, som ikke har lavet et loft over, hvor meget jord Nordic Waste måtte efterlade.

Randers Kommune vidste, at der var jordskred i gang og konfronterede virksomheden med 17 tilsyn, men gjorde ikke mere, fordi de ifølge kommunen ikke kunne.

Der forhandles i EU-regi om et strafferetligt miljødirektiv, der er omfattet af Danmarks retsforbehold. Men regeringen vil se på, om det skal indføres i dansk ret, når det er forhandlet færdigt.

Myndighederne forventer, at den akutte fase med oprydning vil vare nogle måneder endnu.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter