Bech-Bruun-boss "meget ærgerlig" over makuleret millionkontrakt med Aarhus

”Vi er utroligt kede af, at vores navn er blevet sat i forbindelse med grov svindel,” siger ledende partner, efter Bech-Bruun har fået sparket hos Aarhus, der hvert år bruger millioner på advokater.
Topchef i Bech-Bruun Steen Rode må spejde langt efter to aftaler med Aarhus Kommune, der nu bliver opsagt. | Foto: Nikolai Linares
Topchef i Bech-Bruun Steen Rode må spejde langt efter to aftaler med Aarhus Kommune, der nu bliver opsagt. | Foto: Nikolai Linares
AF STEFFEN MOSES OG RASMUS HADBERG FREDSTED

Det er en langvarig og lukrativ kunde, der med et knips forsvinder, når Aarhus Kommune nu viser Bech-Bruun udgangen, efter advokatfirmaet i november blev dømt i forbindelse med udbytteskandalen.

Bech-Bruun er derfor ifølge topchef Steen Rode ”meget ærgerlige over Aarhus Kommunes beslutning,” udtaler han i et mailsvar til AdvokatWatch.

”For ti år siden blev der i en enkeltstående, ulykkelig sag begået en uagtsom, men kritisabel fejl af en advokat, der forlod os for ni år siden,” tilføjer Steen Rode, der derfor mener, at Aarhus Kommunes beslutning intet har at gøre ”med den virksomhed, som Bech-Bruun er i dag.”

Det var daværende Bech-Bruun-partner Arne Riis, der tilbage i 2014 afgav en såkaldt legal opinion til tyske North Channel Bank, NCB, som senere blev dømt for svindel med udbytteskat.

I november afgjorde Højesteret, at Bech-Bruun via sin rådgivning havde handlet ansvarspådragende, og derfor skulle advokatfirmaet betale godt 500 mio. kr. til den danske stat.

Kunne ”ikke ske” i dag

Sagen har fået flere kommuner til at overveje det fremtidige samarbejde med Bech-Bruun, og nu er Aarhus som den første kommune kommet frem til at droppe advokatfirmaet.

Det ærgrer Steen Rode, da Bech-Bruun gennem mange år har haft ”et godt og tillidsfuldt samarbejde med Aarhus Kommune og har blandt andet løst en række spændende projekter med stor betydning for Aarhus’ udvikling og byens borgere.”

”Der må ikke herske nogen tvivl om, at Bech-Bruun tager kraftig afstand fra enhver form for skattesvig og skatteunddragelse,” udtaler Bech-Bruun-chefen.

”Vi tager Højesterets dom meget alvorligt, og vi er utroligt kede af, at vores navn er blevet sat i forbindelse med grov svindel mod den danske stat.”

Steen Rode slår samtidig fast, at ”det er vores klare vurdering, at vores kontrol i 2024 er så stærk, at der i dag ikke kunne ske noget lignende. Bech-Bruun har i årevis prioriteret at sikre de stærkest mulige kontrolmekanismer og processer for at forhindre, at vi misbruges af kriminelle.”

I Aarhus Kommunes byråd er der bred opbakning til beslutningen, fortæller flere lokalpolitikere, AdvokatWatch har været i kontakt med. Blandt andre er Mette Bjerre (SF) ”meget tilfreds” med, at kommunen stopper samarbejdet med Bech-Bruun.

”Vi tænker, at det er naturligt, at vi ikke skal handle med leverandører, der arbejder mod samfundets interesse og eksempelvis hjælper virksomheder med at undgå at betale deres retsmæssige skat,” siger hun. 

Bech-Bruun er jo ikke dømt for skattesvindel, men er dømt for det, de selv kalder nogle fejl, der skete for ti år siden, så er det her en overreaktion?  

”Nej, det synes jeg ikke, at det er. Det, de har gjort, er direkte imod, hvad vi som kommune og som dansk stat har i vores interesse.” 

Bruger millioner på advokater

Konkret har Aarhus opsagt sin rammeaftale med Bech-Bruun om levering af advokatydelser, ligesom advokatfirmaet er blevet fyret som kommunens databeskyttelsesrådgiver, DPO. 

Rammeaftalen er blevet opsagt med virkning pr. 30 april 2024, mens kommunen også har tre måneders opsigelsesvarsel på DPO-kontrakten.

”Bech-Bruun kan dog færdiggøre allerede igangsatte opgaver i henhold til rammeaftalen og kan tildeles nye opgaver frem til 30. april 2024,” oplyser kommunen.

Bech-Bruun vandt sammen med fire andre advokatfirmaer et udbud om rammeaftalen tilbage i december 2020.

Allerede dengang spøgte udbyttesagen, og Aarhus Kommune, der også havde Bech-Bruun med på den foregående rammeaftale, overvejede det fremtidige samarbejde.

En dom mod Bech-Bruun ville ifølge byens borgmester Jakob Bundsgaard (S) gøre det ”endog meget vanskeligt at se” et fortsat samarbejde, sagde han i 2020.

Kommunen valgte dog at afvente en dom, og advokatfirmaet kom igen med på rammeaftalen, der dengang var estimeret til at have en samlet værdi på 20 mio. kr. om året, men med det forbehold, at kommunen forventede at spare på advokatregningen frem mod 2025.

Opgaven som DPO fik Bech-Bruun i 2022, og advokatfirmaet har i øvrigt DPO-aftaler med en lang række andre kommuner.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter