Begge sider har mandet op i Danmarks første klimaretssag: "David mod Goliat"

”Selv nok så dygtige advokater kan ikke ændre på sagens indhold,” siger partner på mindre advokatkontor, der skal op imod nogle af landets største advokathuse i principiel sag om greenwashing.
Slagteri- og kødkoncernen Danish Crown er blevet stævnet for brug af udsagnet ”Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror” og betegnelsen ”Klimakontrolleret gris”. | Foto: Danish Crown / PR
Slagteri- og kødkoncernen Danish Crown er blevet stævnet for brug af udsagnet ”Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror” og betegnelsen ”Klimakontrolleret gris”. | Foto: Danish Crown / PR

20. november går det løs i Vestre Landsret i Viborg, hvor Danmarks første klimaretssag indledes efter mere end to års tilløb.

”Jeg gør en dyd ud af at engagere mig i alle mine sager, men det her er en af dem, der fylder allermest,” siger Marc Stounberg til AdvokatWatch.

Han er advokat og partner i Kontra Advokater og repræsenterer Dansk Vegetarisk Forening, der sammen med Klimabevægelsen netop har fået fri proces til at føre sagen mod Danish Crown.

”Og netop fordi den er så betydningsfuld, er den gået direkte i landsretten. Det bliver nok ikke den eneste sag om greenwashing, men det er den første og vil dermed lægge linjen. Derfor bliver det ekstremt vigtigt, hvad landsretten kommer frem til,” forklarer Marc Stounberg.

Striden står om slagteri- og kødkoncernen Danish Crowns annoncekampagne for klimakontrolleret gris, som blev lanceret i august 2020.

Danish Crowns brug af udsagnet ”Dansk gris er mere klimavenlig, end du tror” og betegnelsen ”Klimakontrolleret gris” fik Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen til 4. juni 2021 at stævne virksomheden for overtrædelse af markedsføringslovens paragraf 5, stk. 1 om vildledning af forbrugerne.

Sagen skulle i første omgang have kørt ved Retten i Randers, men her besluttede man at sende sagen direkte til landsretten på grund af dens principielle karakter og dens ”generelle betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen”.

Fra Danish Crowns side havde man helst set, at sagen var blevet sendt videre til Sø- og Handelsretten. 

Tre tunge profiler

Netop på grund af sagens principielle karakter har begge sider mandet op.

Danish Crown bliver repræsenteret af Claus Barrett Christiansen, advokat og partner på Bech-Bruuns kontor i Aarhus med speciale i blandt andet markedsføringsret.

AdvokatWatch har bedt Claus Barrett Christiansen, om en kommentar til den kommende retssag, men han har afslået med henvisning til, at hans klient ”ikke ønsker, at han udtaler sig på nuværende tidspunkt”.

Slagteri- og kødkoncernen har på sidelinjen både interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer og erhvervsorganisationen Dansk Industri, der begge har fået tilladelse til at biintervenere i retssagen.

Landbrug & Fødevarer stiller med Henrik Sagsmandsgaard Øe, der er advokat og partner i Gorrissen Federspiel. Han har blandt andet en fortid som generaladvokat ved EU-domstolen, ligesom han har været forbrugerombudsmand.

Også Dansk Industri har hyret en tung profil ind i skikkelse af Ole Spiermann, der er partner og bestyrelsesformand i Bruun & Hjejle.

Han repræsenterer blandt andet konkurrenten Bech-Bruun i den opsigtsvækkende erstatningssag anlagt af Skat, som skal afgøres i Højesteret senere på året, og ledte fra 2017-2020 undersøgelserne af Danske Banks estiske filial i forbindelse med hvidvasksagen. 

Tidligere kolleger

På den anden side i konflikten står altså Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen, som indgav stævningen.

De bliver flankeret af Forbrugerrådet Tænk, der ser sagen som ”helt i tråd med vores arbejde for forbrugerne,” har organisationens formand, Anja Philip, tidligere sagt.

Forbrugerrådet Tænk bliver repræsenteret af organisationens egen seniorjurist Marie Frank-Nielsen.

Mens Marc Stounberg repræsenterer Dansk Vegetarisk Forening, repræsenterer Kurt Bardeleben, advokat og partner i Sirius Advokater, Klimabevægelsen.

De to advokater har været med helt fra starten, hvor flere end 1000 borgere spyttede i kassen, og der blev samlet over 200.000 kr. ind, så der var penge nok til at stævne Danish Crown. 

I 2021 var begge advokater en del af Sirius og har siden arbejdet tæt sammen om sagen

Fra årsskiftet etablerede Marc Stounberg sammen med advokaterne Emil Kiørboe og Nikolaj Nielsen Kontra Advokater, der pr. 1. maj også fik advokat Helena Reumert Gjerding med i ejerkredsen, men det berører ifølge Marc Stounberg ikke hans samarbejde med Kurt Bardeleben. 

Marc Stounberg kalder retssagen for en ”klassisk David mod Goliat”-konflikt, hvor han står på den lilles side over for modpartens tunge skyts i form af tre topadvokater fra store advokathuse og flere ressourcer. 

”Den asymmetri, tror jeg, er et grundvilkår, hvis man vil føre denne type sager, hvor man ofte vil have statens advokat, Kammeradvokaten, eller firmaer med ressourcer til at hyre store advokathuse, som modpart,” siger han.

For godt en uge siden fik Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening dog en smule medvind, idet Civilstyrelsen oplyste, at de to organisationer har fået bevilget fri proces.

”Det betyder først og fremmest, at Civilstyrelsen er enig i, at der er tale om en sag af principiel karakter, hvilket er en betingelse for at opnå fri proces. Og så betyder fri proces, at statskassen betaler Kurt Bardelebens og mit salær samt vores del af sagens omkostninger.” 

Brugt ”nogle hundrede” timer på sagen

Sagen om Danish Crowns klimagris har i perioder fyldt meget i hans liv. 

Spekulationer om den kommende dom får dog ikke Marc Stounberg til at ligge søvnløs om natten. 

”Måske for fem eller ti år siden. Men nu har jeg ført så mange sager, at uanset, hvad jeg skal dagen efter, sover jeg godt.”

Han er ”fuldstændig overbevist” om, at han kan løfte sagen på trods af Kontra Advokaters beskedne størrelse. 

”For selv nok så dygtige advokater kan ikke ændre på sagens indhold og den jura, som retten skal tage stilling til.”

”Vi etablerede Kontra Advokater netop for at føre principielle og komplicerede sager, og derfor er kontorets drift og økonomi indrettet på denne typer sager. Og netop også sager baseret på fri proces, hvilket ikke er nogen guldgrube for advokater,” siger Marc Stounberg.

Han har indtil videre brugt ”nogle hundrede” timer på sagen, der begynder 20. november i Viborg. 

Der er i første runde afsat tre retsdage, 20.-22. november, efterfulgt af en pause, hvorefter sagen kommer på igen 4.-6. december. Dommen forventes afsagt i januar eller februar 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter