Efterretningstjenesternes advokat spiller et helt andet spil end Samsams advokat

Ahmed Samsams advokat, Erbil Kaya, fokuserer på, hvorvidt Samsam var agent eller ej. Peter Biering fra Poul Schmith/Kammeradvokaten går mere juridisk til værks.
Peter Biering fra Poul Schmith/Kammeradvokaten repræsenterer Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester i Østre Landsret. | Foto: Pr
Peter Biering fra Poul Schmith/Kammeradvokaten repræsenterer Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester i Østre Landsret. | Foto: Pr
af ritzau

Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester har ikke tænkt sig at spille i samme toneart som Ahmed Samsam og hans advokat, Erbil Kaya, i de kommende uger i Østre Landsret.

Det lod tjenesternes advokat, Peter Biering fra Poul Schmith/Kammeradvokaten torsdag de tre landsdommere, som skal afgøre sagen, forstå.

”Vi vil gribe sagen anderledes an end sagsøger. Landsretten kommer til at opleve to helt forskellige sager,” lød det fra advokat Peter Biering, som torsdag eftermiddag fik ordet i sagen, hvor Ahmed Samsam kræver, at efterretningstjenesterne skal anerkende, at han har været agent for dem i Syrien.

Samsams advokat havde brugt formiddagen på at forelægge sagen og i den forbindelse ladet retten forstå, at meget vil handle om at føre bevis for, at Ahmed Samsam var agent.

Men Peter Bierings anslag havde en mere juridisk klang end Erbil Kayas faktuelle.

”Landsretten bør frifinde tjenesterne, allerede fordi der ikke foreligger et tilstrækkeligt grundlag for at tilsidesætte tjenesternes vurdering af, at de hverken kan be- eller afkræfte det påståede samarbejde,” lød det fra Peter Biering.

Har krævet at sagen blev afvist

Under sagens forberedelse havde Peter Biering krævet, at landsretten helt skulle afvise sagen. Det var Poul Schmith/Kammeradvokatens opfattelse, at afklaringen af, om noget faktuelt er foregået, ikke ligger indenfor, hvad man kan få afgjort i retten.

Men i februar frafaldt Poul Schmith/Kammeradvokaten den påstand. Ikke fordi man havde ændret mening, men på grund af den store offentlige interesse, der har været om sagen.

”Det afgørende for tjenesterne er klarhed over den præmis, at de med enkelte undtagelser har helt kontrol over, hvilke dele af deres virksomhed offentliggøres. Samarbejdspartnere i andre lande skal vide, at efterretningstjenesterne ikke pludselig bliver pålagt at offentliggøre noget,” sagde Peter Biering.

Han tilføjede, at landsretten har mulighed for af egen drift at træffe afgørelse om afvisning af sagen med henvisning til netop dette, selv om det ikke længere er hans påstand.

Sagen fortsætter fredag i Østre Landsret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter