Kurator i mål med salg af konkursramt auktionshus: "Et meget intenst arbejde"

Flere medarbejdere valgte at udskyde sommerferien, da den meget omtalte konkurs i Lauritz.com landede på Kammeradvokatens bord, fortæller partner Rune Derno, der selv var på ferie i Grækenland.
Rune Derno, advokat og partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, står for oprydningen i Lauritz.com sammen med Henrik Selchau Poulsen, der er partner hos Bruun & Hjejle.
Rune Derno, advokat og partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, står for oprydningen i Lauritz.com sammen med Henrik Selchau Poulsen, der er partner hos Bruun & Hjejle.

Efter nogle intense uger med mange medarbejdere inde over kan kuratellet i konkursramte Lauritz.com nu sætte hak ved en af deres vigtigste opgaver, da det tirsdag lykkedes at sælge hovedparten af auktionshuset til Auktionshuset Hørsholm, der overtager 50 ansatte.

”De to højst prioriterede opgaver var dels at informere medarbejderne og vejlede dem om situationen, dels at sikre aktiverne – særligt da virksomheden opbevarer en masse værdigenstande, kunst og dyre møbler spredt på lokationer rundt om i landet,” siger Rune Derno, der er partner hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, til AdvokatWatch.

”Det er altid et meget intenst arbejde, lige når konkursen indtræder, særligt når man som i denne sag har at gøre med en igangværende virksomhed, som man ikke kender på forhånd”, forklarer advokaten, der udgør kuratellet sammen med Henrik Selchau Poulsen fra Bruun & Hjejle.

Efter en kort periode i rekonstruktion, som Kromann Reumert stod for, blev der 11. juli afsagt konkursdekret over det kendte auktionshus, hvis skæbne har fyldt meget i mediebilledet hen over sommeren.

Opgaven landede da også på kuratorernes bord midt i sommerferien, hvor Rune Derno sammen med familien allerede var rejst mod varmere himmelstrøg i Grækenland.

”Meget af arbejdet har været udført på distancen i telefonen med kollegerne. Vi fandt det ikke nødvendigt, at jeg skulle komme hjem, da der var masser kolleger, som kunne være stand-in for mig, når opgaver krævede fysisk tilstedeværelse,” siger han og påpeger, at hvis sagen havde krævet det, så var ferieplanerne blevet aflyst.

Nogle medarbejdere i Kammeradvokatens velvoksne insolvensafdeling valgte dog at udskyde ferien for at håndtere sagen, der har involveret folk fra advokatfirmaets kontorer i både København og Aarhus.

”Det har været nødvendigt at involvere en del medarbejdere i sagen i den indledende fase, hvor man skal håndtere opgaver mange steder på én gang,” fortæller Rune Derno, der er hjemme i Danmark igen. 

Han kan dog ikke ”på stående fod” oplyse, hvor mange arbejdstimer der indtil videre er lagt i den meget omtalte konkurssag, hvor Kammeradvokaten sidder på mandat fra Gældsstyrelsen, der ifølge advokaten har et ”betydeligt” beløb til gode i det nu krakkede auktionshus, der blev stiftet i 1999.

”Begrænset købesum”

Gældsstyrelsen er langt fra ene om at have penge til gode hos Lauritz.com, og alene gælden til kunderne udgør ifølge en redegørelse fra kuratorerne indtil videre 104 mio. kr., skriver Berlingske, der erfarer, at købesummen lyder på mellem fem og ti mio. kr.

AdvokatWatch har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Henrik Selchau Poulsen. Han vil ligesom Rune Derno ikke røbe prisen, men bekræfter over for Berlingske, at det ikke har været muligt at dække konkursboets gæld i forbindelse med salget.

”Set i forhold til gælden i konkursboet er der tale om en begrænset købesum,” lyder det fra Bruun & Hjejle-partneren.

Der er dog stadig en gevinst at hente, da man slipper for at skulle betale fratrædelsesgodtgørelser til de medarbejdere, der indgår i handlen, forklarer Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

”Der er næsten ingen penge til kreditorerne, men alt håb havde været ude, hvis medarbejderne ikke var kommet med i handlen. Nu kan man håbe på en lille smule, om det så bare er nogle procenter af det, man har til gode,” siger han til Berlingske.

Næppe færdig i år

Med salget i hus skal kuratorerne nu blandt andet undersøge, hvorvidt ejerne har handlet ansvarspådragende i forløbet op til konkursen, herunder hvorvidt der er grundlag for at rejse erstatningskrav mod den tidligere ledelse. 

Samtidig kan et muligt søgsmål fra kunderne være på trapperne anført af Christopher Bering, der er partner hos Leoni Advokater i Viborg. 

Han har tidligere i forløbet fortalt til Politiken, at han har haft kontakt med mere end 50 kunder, der har beløb i klemme, og han er nu i gang med at undersøge grundlaget for et gruppesøgsmål.

På grund af antallet af kreditorer forventer kuratorerne en længere sagsbehandlingstid, fremgår det af en redegørelse, som Børsen er i besiddelse af.

Det sidste kapitel er altså ikke forfattet endnu, og ifølge Rune Derno er det for tidligt at gisne om, hvornår boet kan afsluttes. Han venter dog næppe, at det bliver i 2023.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter