Kromann Reumert sløjfer timekrav og ændrer bonusmodel

”Det er nogle rigtig vigtige ændringer,” siger ledende partner i Kromann Reumert, der lancerer en række nye indsatser, som blandt andet skal styrke trivslen, men man forventes stadig at arbejde meget.
"Vores nuværende bonusmodel er strikket sammen på en måde, så den ikke tilstrækkeligt understøtter og anerkender, at jeg gerne vil have, at vores advokater ikke kun skal sagsbehandle, men også lede og skaffe sager,” siger Christina Bruun Geertsen, ledende partner hos Kromann Reumert. | Foto: Pr
"Vores nuværende bonusmodel er strikket sammen på en måde, så den ikke tilstrækkeligt understøtter og anerkender, at jeg gerne vil have, at vores advokater ikke kun skal sagsbehandle, men også lede og skaffe sager,” siger Christina Bruun Geertsen, ledende partner hos Kromann Reumert. | Foto: Pr

Det skal være slut med at stresse over timekrav, og medarbejdernes arbejdsindsats skal fremover måles på andet end antallet af timer, de fakturerer. 

Det er blandt de mest opsigtsvækkende ændringer i i alt seks nye tiltag, som Kromann Reumert nu sætter i søen, og som blev meldt ud til advokatfirmaets godt 600 medarbejdere i sidste uge.

Det er ifølge Christina Bruun Geertsen, ledende partner hos Kromann Reumert ”nogle rigtig vigtige ændringer”, om end hun ikke vil gå så langt som at kalde det en revolution.

”Jeg håber, at det vil understøtte den retning, som vi gerne vil have vores medarbejdere til i højere grad at tænke i – netop i forhold til ledelse, akkvisition og forretningsudvikling,” siger Christina Bruun Geertsen til AdvokatWatch.

Fra årsskiftet afskaffer advokatfirmaet normtid, hvor de årlige krav varierer mellem 1300 og 1500 debiterbare timer, ligesom firmaets bonusmodel får en ansigtsløftning, hvor bonuspotentialet i højere grad kommer til at afhænge af firmaets udvikling og ikke udelukkende ens egen indsats i for eksempel timer.

Derudover vil advokatfirmaet i løbet af efteråret blandt andet etablere barselsnetværk og indføre månedlige trivselsmålinger.

De mest markante ændringer er ifølge Christina Bruun Geertsen ”helt klart” initiativerne omkring normtid og bonusser, og så forventer hun sig også ”ret meget” af de løbende trivselsmålinger.

”Hidtil har vi lavet én stor trivselsundersøgelse hver 18. måned. Det her er simple små undersøgelser, som løbende lige kan tage temperaturen og samtidigt fordre en løbende dialog om trivslen,” forklarer topchefen.

Skal stadig knokle

Hos Kromann Reumert går karrieretrinnene fra fuldmægtig over advokat og senioradvokat til director, inden man rammer partnerlagene, hvor der er andre budgetter i forhold til eksempelvis timekrav. 

En fuldmægtig skal i dag fakturere 1300 timer om året, mens kravet hedder 1500 timer for en director, der ligesom senioradvokater også pålægges mere ansvar – og flere opgaver – i forhold til for eksempel ledelse, når de klatrer op i hierarkiet.

Timekravene er imidlertid kommet til at fylde for meget i kulturen, forklarer Christina Bruun Geertsen, der tog over som ledende partner ved årsskiftet, og som tidligere har fortalt til AdvokatWatch, at flere – også yngre – advokater skal kradse nye sager og klienter ind til butikken, der ifølge topchefen omsætter for over en milliard kroner.

Det er dog ikke i sig selv for at mindske arbejdstrykket, at advokatfirmaet siger farvel til normtiden, men, siger Christina Bruun Geertsen, ”vi skal forhåbentlig også et sted hen, hvor dét, at man skal levere et pænt højt antal timer, ikke stresser på samme måde, fordi der ikke er et eksakt tal på, hvor mange timer man skal debitere om året.” 

”Der har været forskellige krav afhængig af anciennitet og titel, og jeg tror, at det bliver rigtig positivt at fjerne kravene særligt for dem, der har været underlagt de højeste krav,” lyder det fra den ledende partner.

”Det ændrer ikke på, at vi er et ambitiøst advokatfirma, hvor man forventes at arbejde meget, men vi fjerner den daglige hovedpine om, hvorvidt man er på budget i forhold til sit timetal,” tilføjer hun.

Har I haft problemer med stress?

”Vi har ikke haft store problemer med stress.”

”Men som for eksempel senioradvokat eller director får man mere ledelsesansvar og større forventninger til at skabe forretning, og når kravene til antallet af debiterbare timer på samme tid også bliver højere, bliver der bare bygget på og bygget på, og det kan man jo ikke blive ved med.” 

I fjerner altså nogle krav på papiret, men svinger så stadig pisken alligevel, så hvordan ændrer det noget i praksis?

”Vi er stadig en ambitiøs virksomhed, som gerne vil have ambitiøse medarbejdere. Men det kommer forhåbentlig til at ændre, at der er medarbejdere, der på daglig basis føler, at de ikke kan gå hjem, før de har nået x, y og z.” 

”Og så kommer det nok til at gøre den største forskel for de advokater, der har titler som senioradvokater eller director, og som vi har lagt et højere krav om debiterbar indsats ned over, som vi gerne ser konverteret ind i mere ledelse og akkvisition.”

Gratis omgang

Advokatbranchen er traditionelt kendt for sine timekrav, men Kromann Reumert bliver nu det seneste af de store advokathuse til at skrue på nogle helt fundamentale knapper i forretningen, efter for eksempel både Poul Schmith/Kammeradvokaten og DLA Piper har indført mulighed for fasttidskontrakter.

Mens det er nogle andre knapper i maskinrummet, som Kromann Reumert drejer på, er formålet altså at tage noget af presset fra juristerne, der, som flere undersøgelser tidligere har vist, enten forlader branchen eller risikerer at bukke under som følge af et stort arbejdspres.

De velkendte timekrav kan da også hænge som en sort sky over nogle, lyder det fra Rasmus Thingholm, der er formand for fagforeningen Djøf Advokat. Han er alligevel lidt forsigtig med at række armene i vejret over det nye tiltag fra Kromann Reumert.

”Hvis man ikke kulturelt gør andet end bare at afskaffe det, og medarbejderne skal arbejde lige så meget som før, så er det for mig at se en gratis omgang, hvis jeg skal være helt ærlig,” siger Rasmus Thingholm.

”Jeg synes dog, at det er godt at høre, at man anerkender, at der er andre indsatser, der har værdi for virksomheden, og det er positivt, at man italesætter over for medarbejderne, at arbejdsindsatsen også måles på andet end udelukkende fakturerbare timer,” tilføjer han.

Hos Kromann Reumert mener Christina Bruun Geertsen dog, at det vil gøre en forskel.

”Vi tror ikke som sådan, at vi bare ved at fjerne normtid, hver især kommer til at arbejde mindre, men vi ønsker at gøre alt arbejde værdifuldt, motiverende og udviklende. Derfor tror jeg også, at det faktisk gør en forskel – også kulturelt – at fjerne normkravet,” siger hun.

Topchefen peger også på, at advokatfirmaet har fået flere hænder de sidste par år, hvilket også skal lette arbejdspresset for den enkelte.

Al tid tæller

Den overordnede ændring i bonusordningen, der blandt andet gælder for alle jurister på nær partnere og associerede partnere, er, at al tid tæller med. Hvor den nuværende bonusmodel næsten udelukkende er baseret på debiterbare timer, kommer tid brugt på ledelse, forretningsudvikling og akkvisition også til at indgå som bonusparametre.

”Vores nuværende bonusmodel er strikket sammen på en måde, så den ikke tilstrækkeligt understøtter og anerkender, at jeg gerne vil have, at vores advokater ikke kun skal sagsbehandle, men også lede og skaffe sager,” siger Christina Bruun Geertsen. 

”Det understøtter vores nuværende modeller ikke, at de bruger tid på, og det gør det svært at få folk til at ændre deres måde at arbejde på,” forklarer hun.

Hvordan måler I for eksempel ledelse?

”Vi måler blandt andet ledelse via de her nye trivselsmålinger, og desuden observerer folk jo hinanden i det daglige, så der kan hurtigt komme input omkring, at nogle er dygtige ledere, og andre er mindre dygtige ledere.”

Derudover bliver en tredjedel af fuldmægtige og advokaters bonus nu baseret på virksomhedens performance, mens det kommer til at udgøre halvdelen af firmaets directors’ bonus.

Det sender ifølge Christina Bruun Geertsen et signal om, at de er et hold.

Har holdånden været et problem – altså meler medarbejderne deres egen kage i stedet for at tænke på firmaets bedste?

”Nej, det har ikke været et problem. Det er bare et ret godt værdimæssigt signal, at en del af bonussen er baseret på firmaets performance.”

Kromann Reumert sætter ikke flere penge til side til bonusser med den nye model, hvor ledelsen også har reduceret antallet af punkter, som man bliver målt på, så de rent faktisk kan evaluere på dem.

”Vi havde ufattelig mange udviklingspunkter, og det var nok så omfangsrigt, at vi ikke orkede at have dialogen om alle punkter, når vi skulle uddele bonusserne,” forklarer Christina Bruun Geertsen.

Udviklingspunkterne vil fra årsskiftet være sagsbehandling og forretningsforståelse, videnarbejde, teambidrag, ledelse og akkvisition, men det afhænger af jobtitel, hvilke punkter man bliver målt på.

Kromann Reumert har ifølge sin årsrapport fra april 138 advokater og 111 fuldmægtige. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter