Opsigtsvækkende milliardhandler undervejs: "Det er ikke hverdagskost"

Markante profiler fra nogle af landets største advokathuse er ombord som rådgivere, men der er delte meninger om, hvorvidt transaktionerne er olien, der får M&A-hjulene til for alvor at snurre igen.
Den danske softwarevirksomhed Simcorp står til at ryge på tyske hænder for knap 30 mia. kr. | Foto: Simcorp/pr
Den danske softwarevirksomhed Simcorp står til at ryge på tyske hænder for knap 30 mia. kr. | Foto: Simcorp/pr

Et par virksomhedshandler i milliardklassen nærmer sig på dansk jord, hvor Norlys har indgået en foreløbig aftale om at købe Telias danske forretning for godt 6 mia. kr., mens Simcorp er på vej på tyske hænder for knap 30 mia. kr.

De opsigtsvækkende transaktioner blev meldt ud i sidste uge, og flere af landets absolut største advokathuse er ombord som rådgivere med stjernespækkede hold.

Persongalleriet tæller blandt andre tidligere Bech-Bruun-formand Simon Evers Hjelmborg, der nu tørner ud for Accura, Martin André Dittmer, ledende partner i Gorrissen Federspiel, Thomas Holst Laursen, partner og tidligere bestyrelsesformand hos Plesner, samt Marianne Philip og Christian Lundgren fra Kromann Reumert.

Den tyske it-koncern Deutsche Börse har helt konkret lagt et tilbud på 29 mia. kr. på bordet for den danske softwarevirksomhed Simcorp, som har allieret sig med Kromann Reumert.

Og her har man stillet med et ”ret seniortungt hold”, som den erfarne M&A-partner Christian Lundgren formulerer det.

”Det er ikke hverdagskost med overtagelser i den her størrelsesorden, og det er altid spændende at være involveret i,” siger han og kalder det ”en meget væsentlig opgave” for advokatfirmaet, der har 10-15 jurister på sagen.

Blandt de største

Handlen, der ifølge Finans vil være den tredjestørste i Danmark de seneste ti år, er ikke over målstregen endnu. Bestyrelsen i det børsnoterede it-selskab har vendt tomlen opad, men nu skal aktionærerne acceptere tilbuddet, ligesom der i princippet stadig kan komme konkurrerende bud.

Holdet fra Kromann Reumert, der anføres af partnerne Marianne Philip, Christian Lundgren og Thejs Tofting, har blandt andet forhandlet vilkårene for den aftale, som ligger til grund for bestyrelsens anbefaling til aktionærerne.

”Der har været en meget intensiv periode op til offentliggørelsen på tilbuddet,” siger Christian Lundgren og forklarer, at opgaven er landet på bordet gennem Marianne Philip, der har ”haft relationer til Simcorp over årene.”

Nu venter der blandt andet Christian Lundgren og co. et arbejde med den redegørelse for overtagelsestilbuddet, som Simcorp-bestyrelsen i overensstemmelse med reglerne skal fremlægge efter offentliggørelsen af tilbudsdokumentet, som tyskerne vil udsende inden for den næste lille måneds tid.

Plesner rådgiver Deutsche Börse i samarbejde med det tyske advokatfirma Hengeler Mueller, amerikanske Cravath, Swaine & Moore og det London-baserede magic circle-firma Linklaters.

Partnerne på sagen er ifølge Plesners hjemmeside Thomas Holst Laursen, Janus Jepsen og Henrik Laursen. Meldingen fra Janus Jepsen er dog, at de ”af hensyn til klientfortrolighed” ikke udtaler sig om igangværende sager.

Det gør til gengæld Michael Wejp Olsen, der er partner hos Gorrissen Federspiel, som markerer sig i rådgivervognen på energiselskabet Norlys’ opkøb af teleselskabet Telias danske forretning.

Otte jurister hos Gorrissen Federspiel har over de sidste tre måneder rådgivet Telia, der har været i kundekartoteket i mange år.

”Det har været meget intenst, og der er blevet arbejdet igennem i vores team,” siger Michael Wejp Olsen, der har stået for M&A-sporet, mens ledende partner Martin André Dittmer har dækket konkurrenceretten.

”Det er en rigtig stor opgave. Det er svært at sige, hvordan markedet kommer til at udvikle sig, men handler i den her størrelse vil typisk være blandt de fem største handler for os på et år,” forklarer M&A-advokaten.

Delte meninger

Ingen af advokaterne vil røbe salærets størrelse, men det er rimeligt at antage, at et par mandater i den størrelsesorden fylder godt med stakater i rådgivernes lommer, der ellers har været ramt af en opbremsning på markedet som følge af den økonomiske usikkerhed foranlediget af Ruslands invasion af Ukraine, inflation og rentestigninger.

Hjulene er dog ved at komme i gang igen, lyder det fra Michael Wejp Olsen, der peger på, at de to store transaktioner netop er tegn på, at M&A-markedet aldrig stopper helt op.

”Der er mere aktivitet nu, end der har været de sidste seks måneder på M&A-markedet, og jeg er både optimistisk og fortrøstningsfuld,” siger advokaten. 

”2021 var et ekstremt travlt år – nok det travleste nogensinde – og vi er ikke på det niveau endnu, men jeg vil gætte på, at vi er tilbage på 2019/2020-niveau, som man kan kalde normal høj aktivitet,” tilføjer han.

Anderledes skeptisk ser Christian Lundgren på M&A-rigets tilstand.

”Renteniveauet påvirker stadig markedet, da det er blevet dyrere at skaffe finansiering, og jeg tror, at der er et stykke vej tilbage til både et normalt niveau og i særdeleshed også niveauet fra 2020 og 2021. Det tror jeg heller ikke, vi når på denne side af sommerferien, og hvorvidt det sker på den anden side, kommer an på Putin, energipriser, renteniveauer og så videre.”

Stabilitet

Der bliver dog stadig lavet handler, og Lundgren bistod for nylig Scandinavian Tobacco Group med et opkøb i Sverige for op mod omkring 150 mio. kr. 

”Vi har nogle gode, solide mandater, og det kunne være meget værre,” siger han. 

Hvad skal ændre sig, før der for alvor kommer hul igennem, hvis det ikke skal være sådan et par milliardhandler, der sparker døren op?

”Stabilitet. Det er det vigtigste. Og forudsigelighed.”

Det er Michael Wejp Olsen fra Gorrissen Federspiel enig i. Det vigtigste er, lyder det, at finde et fast niveau på renten, så man fjerner usikkerhederne vedrørende finansiering.

”Både inflationen og renten må godt falde lidt, men jeg tror, at markedet nok skal finde et højt leje – også med en højere rente. Man kan allerede nu se, at der kommer flere både købere og sælgere i markedet, som også i højere grad finder hinanden på pris,” siger han.

Den amerikanske centralbank har dog netop hævet renten for 10. gang i træk, og Den Europæiske Centralbank (ECB) kan meget vel følge trop, når den kommer med en rentemelding i dag, torsdag. 

I et forsøg på at tøjle den tårnhøje inflation har ECB på lidt over ni måneder hævet renten seks gange – fra -0,50 pct. i juli sidste år til 3 pct. i marts.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter