Advokater søger sammen i jagten på millionudbud

To advokatfirmaer vandt for nylig en lukrativ rammeaftale med Københavns Kommune, fordi de bød ind som konsortium, og man kan sagtens forestille sig, at modellen vinder frem, lyder det fra flere.
Et konsortium bestående af Dahl og Civitas er de næste to år – og måske længere – blandt Københavns Kommunes husadvokater. | Foto: Thomas Borberg
Et konsortium bestående af Dahl og Civitas er de næste to år – og måske længere – blandt Københavns Kommunes husadvokater. | Foto: Thomas Borberg

Lundgrens og det lille nichekontor Honoré Fallesen & Andersen slog sidste år pjalterne sammen for at få plads i kupéen på en millionaftale med DSB, og et konsortium mellem Dahl og Civitas Advokater har netop udløst en lukrativ rammeaftale med Københavns Kommune.

Manøvren med at slå kræfterne sammen i jagten på store udbud kan meget vel vise sig at være noget, der vinder udbredelse i advokatbranchen.

”Det er jo en mulighed, man har på et frit marked, og man kan da sagtens forestille sig, at det i højere grad kommer til at indgå i overvejelser i visse sager,” lyder det fra Paul Mollerup, direktør hos Danske Advokater. 

Han tøver med at kalde det for en ny tendens, men hos specialistkontoret Norrbom Vinding, der vandt en separat rammeaftale vedrørende arbejds- og ansættelsesret i millionudbuddet hos Københavns Kommune, kan det sagtens blive et redskab i værktøjskassen.

”Jeg kunne da også se, at det kunne blive aktuelt for os, hvis arbejdsret ikke bliver udbudt separat,” siger Christian K. Clasen, ledende partner i Norrbom Vinding.

”Et alternativ er bare at lave konsortier, og jo flere kontorer, som er specialiseret i det, vi er, vil det være flere situationer, hvor man overvejer et konsortium,” forklarer han. 

Udelukker ikke at gøre det igen

Dahl og Civitas var blandt fem vindere af i alt tre rammeaftaler med en maksimal samlet værdi på 176 mio. kr. Konsortiet sneg sig ind på den klart mest lukrative delaftale, der omhandler generel juridisk bistand til landets største kommune. En aftale, de deler med Horten og DLA Piper.

Her vækker samarbejdet også opsigt.

”Det er noget nyt, at det er et konsortium, der har budt ind og vundet. Jeg tror, det er første gang, det sker med Københavns Kommune,” siger Hortens ledende partner, Christian Gregersen. 

”Enkeltvis var der måske ikke nogen af dem, der ville kunne tjekke alle bokse af, men når de slår sig sammen, så kan de bedre være med,” tilføjer han. 

Dahl har mere end 200 medarbejdere, mens truppen hos Civitas tæller ti personer, heraf syv advokater. Dahl dækker ind på områder som udbudsret, GDPR, it-ret og fast ejendom, mens Civitas er hjemmevant i en række offentligretlige discipliner.

”Hvis vi overhovedet skulle byde ind på den her opgave, så havde vi et hul i vores kompetencer, så vi havde et behov for at gå sammen,” forklarer Thomas Markert, advokat og partner hos Dahl.

I DSB-udbuddet dækkede Lundgrens ind på områder som markedsføringsret, it-ret, og udbudsret, mens specialisterne hos Honoré Fallesen & Andersen bød ind med statsstøtte og konkurrenceret.

Her ser partner Michael Honoré også konsortier som en farbar vej i fremtiden, såfremt der er tale om brede udbud.

”Det var udbuddet med Lundgrens et godt eksempel på. Så det er ikke noget, vi udelukker at gøre igen,” siger han.

Det er ifølge Michael Honoré et nichekontors lod at søge de samarbejder, hvor specialerne kan lukke eventuelle huler hos større advokatfirmaer.

”Det er ordregivers frie valg, om man vil udbyde rammeaftaler, der dækker en bred vifte af områder,” siger han og tilføjer: 

”Og det er klart, hvis der laves et bredt udbud, så har vi som lille specialistkontor ingen chance for at byde ind alene.” 

”Det er heller ikke ukompliceret”

Det vil i høj grad være styret af, hvordan udbuddene formes, men hverken Dahl eller Civitas afviser lignende konstellationer i fremtiden, såfremt udbydere stiller krav om en bredere palette af kompetencer.

”Jeg kan ikke sige, om det vinder frem i branchen, men det er noget, vi godt kunne finde på at gøre igen,” siger Anders Valentiner-Branth, partner hos Civitas Advokater. 

Fra samarbejdspartneren i Dahl, partner Thomas Markert, lyder det:

“Men det er heller ikke ukompliceret, og oftest foretrækker man at kunne løse alle opgaverne selv.”

Ansættelsesretsadvokaterne i Norrbom Vinding er ifølge ledende partner Christian K. Clasen tidligere blevet spurgt, om de ville indgå i konsortier i forhold til nogle andre udbud. Men de har indtil nu afvist.

”Fordi man på den måde også kommer til at stå inde for andres rådgivning.” 

”Men det kan da også være noget, vi kommer til at skulle overveje, for det kommer an på, hvordan udbuddene er,” siger han. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Fra en virksomhedsbetragtning har det været en sund proces, men har også givet anledning til flere udtrædelser, end vi normalt ville se," lyder det fra Steen Rode, ledende partner hos Bech-Bruun. | Foto: Nikolai Linares

Fire partnere forlader Bech-Bruun

For abonnenter